Wij maken reddingsacties overbodig
Koop jij een kilo appels voor de Voedselbank?

Geschreven door: Sandra, 1 december 2021

Begin deze week werden we tientallen keren getagd en benaderd. Reden: Wederom wordt er een boer in de steek gelaten door een grootafnemer. Het gevolg is dat de boer met een grote partij wortelen blijft zitten en er een reddingactie op poten wordt gezet. Consumenten schieten van alle kanten te hulp en redden zakken wortelen.

Eerlijk gezegd heb ik getwijfeld of ik dit zal schrijven, maar ik doe het toch. Ik twijfel omdat ik ergens bang ben dat mijn stuk negatieve reacties oproep (zo is het niet bedoeld!). De reden dat ik het toch schrijf, is omdat ik het belangrijk vind dat het verteld wordt. Wij zijn namelijk klaar met de reddingsacties. Hoe sympathiek het ook allemaal klinkt, aan het einde van de rit verandert er niets. Ook wij zijn ooit begonnen met reddingsacties om producten die de groothandel niet meer wilde hebben alsnog te verkopen. Die tijd is echter voorbij. Niet langer moeten we voedsel dat de groothandel afkeurt redden, onszelf goed voelen en de volgende dag weer naar de supermarkt rennen om producten onder de kostprijs te kopen. Wij – boeren, verwerkers, consumenten en de politiek – moeten er structureel voor zorgen dat hetgeen onze boeren met liefde en passie produceren terechtkomt in een keten die deugt.

Unnamed

Boeren die aan De Streekboer leveren, weten dat ze altijd een eerlijke prijs voor hun product krijgen. Een eerlijke prijs betekent de kostprijs – hetgeen het kost het product te produceren – plus nog een beetje extra om te kunnen blijven investeren in duurzaamheid. Daarnaast zorgen we er samen voor dat de norm wordt aangepast en reddingacties overbodig worden. Kromme wortelen, bleke appels; zolang het nog perfect eetbaar is verkopen we ze gewoon voor een eerlijke prijs. Of een product wel of niet geschikt is voor consumptie moet afhangen van de voedingswaarde en niet van het uiterlijk. Het is onze taak dat verhaal te blijven vertellen zodat jij als consument snapt wat je koopt en hoe je bijdraagt aan een mooier en eerlijker voedselsysteem.

Genoeg geschreven, tijd om daad bij het woord te voegen! Daarom staan deze week de appels van de familie Bosschaart uitgelicht. Gerrit en Cornelia leveren al jaren aan De Streekboer. De appels die wat later worden geplukt, de zogenaamde tweede pluk appels, zouden bij de groothandel tegen dumpprijzen weggaan. Later in het seizoen kopen de supermarkten appels namelijk alweer uit het buitenland in. Bovendien hebben deze appels niet zo’n rode gloed als dat de consument graag ziet op appels.

Gelukkig leveren Gerrit en Cornelia aan een keten die deugt. Ze verkopen hun producten zoveel mogelijk lokaal en dus ook via De Streekboer. De tweede pluk appels staan gewoon bij ons in de shop tegen een eerlijke prijs. Koop jij een zakje? Doneer er dan ook direct een voor de Voedselbank. Gerrit en Cornelia verdubbelen elke kilo appels die voor de Voedselbank verkocht wordt. Op deze manier zorgen we niet alleen voor een gezonde voedselketen maar ook voor een ander. Ik hoop dat we nog lang op deze manier mogen samenwerken. Dit heeft de toekomst en dit is de toekomst. ❤️

Hartelijke groet,
Sandra – oprichter en eigenaar De Streekboer

PS: Op de foto zie je ons bij de Voedselbank, al deze wortelen en appels werden vorig jaar dankzij jullie en de familie Bosschaart gedoneerd.

Een reactie op “Wij maken reddingsacties overbodig

Geef een reactie

whatsapp knop