Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Hoekstra Asperges uit Katlijk
Aflevering 64
Aspergebedrijf Hoekstra
16 mei 2022
Het zijn de drukste weken van het jaar, twee maanden lang is het ‘alle hens aan dek’ op de boerderij van Uulke en Wiepkje aan de Schoterlandseweg te Katlijk. Eigenlijk hebben ze het veel te druk voor bezoekje van mij, maar toch maakt zoon Rik even tijd. Als we samen rond de boerderij stappen kan Uulke het toch niet laten om de kratten vers geoogste asperges te showen en enthousiast te vertellen.
Achter de boerderij in Katlijk loopt een kudde Black Angus te grazen en ook in de stal staan koeien. Het is het ouderlijk huis van Uulke waar ze eigenlijk per toeval weer terecht zijn gekomen. Het land waar de asperges worden geoogst, circa een hectare, ligt zo’n vijf kilometer verderop in Nieuwehorne. Tijdens een vakantie, inmiddels zo’n 25 jaar geleden, nemen ze een kijkje bij een aspergeteler waar ze direct enthousiast worden. De arme zandgrond die ze bezitten blijkt perfect geschikt voor de aspergeteelt en omdat er maar twee maanden per jaar geoogst kan worden is de aspergeteelt ook te combineren met de banen die Uulke en Rik hebben.
De asperges van de familie Hoekstra zijn bekend in de wijde omtrek. De weg naar de kraam in Katlijk weten mensen vanuit heel Friesland te vinden. Er zijn klanten uit Bolsward en Leeuwarden die gedurende het oogstseizoen meerdere keren terugkomen en dan voor de hele straat asperges meenemen.
De asperges groeien in de koude zandgrond. Er worden geen hulpmiddelen én geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Er wordt gewerkt zoals de boer dat vroeger ook deed. Als de oogst daardoor vier weken later start, ten opzichte van vorig jaar bijvoorbeeld, dan is dat niet anders, aldus Uulke. De aspergeplant groeit in rijen opgehoogd zand van ca. 50 cm. De witte scheut zoekt zijn weg omhoog naar het licht en wordt gestoken voordat hij boven de grond uitkomt. De familie Hoekstra heeft ervoor gekozen om de bedden niet af te dekken met folie. Vaak wordt dit gedaan om de grond te verwarmen zodat er eerder geoogst kan worden en daarnaast de scheuten te beschermen tegen zonlicht. De asperges met de paarse kopjes hebben het licht gezien waardoor ze verkleuren. Maar ook daarvoor zijn liefhebbers; er wordt zelfs beweerd dat deze Violet asperges nóg lekkerder zijn. Het kopje mag dan wel paars zijn, omdat ze langzamer groeien dan onder folie blijft de smaak beter behouden.
In de schuur staat de sorteermachine. Hier worden alle asperges op dikte gesorteerd. Ik ben verrast over het verschil tussen de vers gestoken stengels en hoe ze eruitzien in de bosjes zoals wij ze kennen uit de winkel. Naast Rik en zijn zus Sjoukje wordt de hele familie tijdens hun vrije uurtjes opgetrommeld. ‘We kijken het hele jaar uit naar de aspergetijd, het is heel bijzonder om dit met zijn allen te doen,’ zegt Uulke. ‘En als die twee maanden voorbij zijn, dan hebben we allemaal zin in vakantie,’ aldus Rik. Ik begrijp wel waarom deze bijzondere groente vrij prijzig is en daarom ‘het witte goud’ wordt genoemd. Er komt nog heel wat handwerk bij kijken en ik geniet dit weekend dan ook extra van de asperges die ik meekreeg!
Benieuwd naar de asperges van Hoekstra? Je vindt ze hier.