Geschreven door: Sandra
Toen ik een paar weken geleden ons Streekboer afhaalpunt in Sneek bezocht, vertelde een van de beheerders mij: ‘Die bananen van jullie die hoef ik niet meer mee naar huis te nemen. Dat viel niet in de smaak.’ Afgelopen week bestelde ik zelf drie kilo bananen. Ik stop altijd twee trosjes in de koelkast voor later in de week en leg er een op de fruitschaal om direct op te eten. De trossen van week 1 van het nieuwe jaren waren echter zo groen, dat ze er nu nog liggen. Tegelijkertijd kregen we van BioNoord door dat zij veranderen hebben doorgevoerd waardoor ze nu constanter gerijpte bananen uit kunnen leveren (zie intro nieuwsbrief). Al deze bananenpraat triggerde me wel. Kennelijk is het nog best een moeilijk product. Hoe kan dat? Hoe zit het nu precies met die groene en gele bananen? En hoe groot is het verschil tussen biologisch en niet-biologisch? Ik ging op onderzoek uit!
Het proces
Bananen worden groen geoogst zodat ze niet overrijp in Nederland aankomen. Per schip worden ze naar Nederland vervoerd. Dat duurt ongeveer drie weken. Om te rijpen gaan de bananen bij aankomst naar rijpingskamers waar er ethyleen in de bananendozen gebracht wordt. Dat is minder erg dan het misschien wel klinkt. Ethyleen is namelijk een natuurlijk gas dat door veel vruchten, zoals appelen, peren spontaan geproduceerd wordt. Na de behandeling zijn ze klaar voor verkoop. Als groothandel kun je bananen inkopen in verschillende rijpingsstadia. Afhankelijk van hoe lang je ze zelf nog wilt opslaan, koop je dus in. Bananen mag je niet – zoals ik zelf dus wel vaak doe – te koud bewaren: niet beneden de 12 graden Celsius. Dan loop je namelijk het risico op koubederf. De schil worden dan zwart maar de banaan rijpt niet verder.
Wat is gezonder een groene of een gele banaan?
Een groene banaan is helemaal niet zo ongezond als veel mensen denken. In een groene banaan zit nog veel zetmeel en resistent zetmeel. Dit wordt in het rijpingsproces omgezet in suiker. Resistent zetmeel wordt in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen:
- Betere dikke darm gezondheid
- Een groter gevoel van verzadiging na de maaltijd
- Verminderde insulineresistentie
- Het houdt je bloedsuikerspiegel na de maaltijd laag
Ook bevat een banaan veel kalium wat het risico op hartziektes verlaagd. Bananen zijn gezond en groene bananen hebben extra gezondheidsvoordelen.
Waarom kiest De Streekboer voor biologisch?
Van bananen wordt vaak gezegd dat je de schil toch niet opeet en dat het dus niet perse uitmaakt of daar gif op zit. Toch kiest De Streekboer bewust voor biologische bananen. Niet-biologische bananenplantages worden minimaal een keer in de twee weken met een sproeivliegtuig bespoten tegen schimmels. Niet voor niets klaagden ruim 1000 Latijns-Amerikaanse bananenplantagewerkers Dole Food Co. en Dow Chemicals aan omdat ze allerlei klachten hadden die gerelateerd waren aan blootstelling van de chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast komen de bestrijdingsmiddelen via de grond in de bomen en bananen terecht: niet goed voor de bomen, niet goed voor de vrucht en niet goed voor de mens. Wij verkopen daardoor liever biologisch. Het enige nadeel van biologisch blijft dat het product zelf ook kwestbaarder is doordat het minder bewerkt is. Dat geldt niet alleen voor de bananen maar voor de meeste biologische producten. Je vindt sneller een bruin plekje op een biologische banaan. Eerst vond ik dat minder fijn, tegenwoordig zie ik het als iets positiefs omdat ik weet dat het komt omdat het product minder bewerkt is.
Wist je trouwens dat ook Chimpansees liever biologische bananen eten dan gangbaar geteelde? In een dierentuin in Kopenhagen kregen de apen de keuze tussen de twee. Ze kozen standaard voor de biologische. Bovendien namen ze niet de moeite om de biologische bananen te pellen terwijl ze dat bij gangbare bananen wel deden. Bijzonder hoe die dieren dat kennelijk ruiken toch!?
En ow ja… volgens mijn collega hebben biologische bananen soms ook hagelschade. Dit komt omdat apen natuurlijk ook eerder op de biologische plantages afkomen en niet chemisch bestreden mogen worden. Daarom krijgen ze soms een schot hagel in de kont die ook wel eens op de bananen belandt, aldus mijn gewaardeerde collega. Ik twijfel echter nog steeds of dit waar is of dat hij me voor de gek hield. Ik heb het nog nergens kunnen verifiëren dus oordeel zelf maar… 😉