Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Fruitteeltbedrijf Oudebosch uit Niehove
Aflevering 41
Els en Harald
12 juli 2021
In de Nederlandse supermarkt liggen de groente- en fruitschappen het hele jaar vol met een gevarieerd aanbod. Gelukkig is nog altijd de appel in Nederland verreweg het meest populaire stukje fruit. Toch komt het regelmatig voor dat ik mensen moet uitleggen dat de appels die we nu eten van vorig seizoen zijn, en soms zelfs wel een jaar liggen te wachten om gegeten te worden. De appel is in de webwinkel van De Streekboer bijna het enige dat het hele jaar verkrijgbaar is. Dankzij de goede koel- en bewaarmogelijkheden van nu, is het voor deze fruitsoort helemaal niet nodig om van ver te halen. Dat maakt het fruit uit de boomgaard van Els eigenlijk wel heel bijzonder.
Als ik half juni met Els door de grote fruitboomgaard loop is het nog lang geen appelseizoen. De bloesem is wel uitgebloeid, maar voordat de eerste zomerappels geplukt kunnen worden zijn wij allemaal allang weer terug van onze vakanties.
Els zwaait sinds 2018 de scepter in de fruitboomgaard waar ze als klein meisje al te vinden is. Haar vader startte in ‘68 in Groningen tussen Kommerzijl & Niehove, waar hij de eerste fruitbomen plantte op het Groninger land. Twee jaar later beginnen ze met een boerderijwinkel op het erf en in ’76 openen ze een tweede winkel in de stad. Fruitteeltbedrijf Oudebosch is al tientallen jaren een begrip in de hele provincie Groningen. Ze telen er nu zoete kersen, pruimen, appels en wat peren. Naast de bekende fruitrassen als Elstar, Jonagold, Golden Delicious en Goudreinette, groeien er ook onbekende rassen ‘uit grootmoeders tijd’ en juist nieuwe rassen als Santana (hypoallergeen appel), Bellida en Wellant in de boomgaard van Els en Harald.
Het meeste fruit verlaat tegenwoordig de boomgaard over de eigen toonbank op het erf, of via de winkel in de stad Groningen. Fruit wat niet verkocht kan worden wordt verwerkt tot sap of jam. Er hoeft geen appel meer naar de veiling, de marge is beter en een appel die daar zou worden afgekeurd verkopen ze bij Oudebosch met het eerlijke verhaal. Els haar man Harald werkt inmiddels ook volledig mee in het bedrijf. Hoewel iedereen op veel verschillende plekken inzetbaar is, is de door hem opgerichte fruitverwerkingstak zijn plek. Met een moderne fruitpers wordt hier het eigen fruit verwerkt tot sap en tijdens de appeloogstperiode perst hij ook veel fruit van particulieren tot sap.
In 2015 worden zonnepanelen geplaatst op het dak van het koelhuis, Oudebosch is sindsdien ruimschoots zelfvoorzienend. De stroom wordt gebruikt om het fruit te koelen, maar ook voor het opladen van de elektrische heftruks. Het koelhuis, wat in 2019 volledig is vernieuwd, koelt met behulp van CO2. Deze nieuwe manier van koelen verbruikt minder energie en het is een natuurlijk koudemiddel.
In de boomgaard, die ca 20 hectare groot is, staan nu zo’n 50.000 fruitbomen te wachten tot de takken buigen vanwege het rijpe fruit. Hoewel alles vanwege het koude voorjaar een beetje later op gang komt kunnen wij ons alweer verheugen op de kersen, pruimen en die nieuwe frisse zomerappels!
Vraag het de (Streek)Boer
Wat is jullie geheim van het lekkerste fruit?
We zijn niet bang om vooraf flink de bloesem uit te dunnen, de vruchtjes die overblijven krijgen zo alle ruimte om te groeien, het fruit wordt zo van betere kwaliteit en smaak. Vervolgens wordt het fruit rijp, dus met volle smaak geoogst.
Van onze kersen- en pruimenbomen wordt meerdere malen geplukt, per keer worden alleen de rijpe smaakvolle vruchten geoogst.
Waarom leveren jullie het fruit nu in papier?
In onze eigen winkels worden appels en peren vanuit de koeling geleverd, het best bewaar je het fruit dan in een plastic zak. Omdat we steeds vaker vragen krijgen naar papieren verpakking hebben we ervoor gekozen om het fruit voor klanten van De Streekboer in papieren verpakking te leveren.
Bekijk het assortiment van Fruitteeltbedrijf Oudebosch