Vorige week hadden we het over het verschil tussen een tuinder en een akkerbouwer. Toen stonden de spotlights op een tuinder, deze keer richten we de aandacht op een akkerbouwer.
Jan Pieter van der Plaats is de eigenaar van It Griene Strân, een biologisch akkerbouwbedrijf net achter Workum. De naam van het bedrijf, ‘it Griene Strân’, duidt op het gebied waar het bedrijf vandaan komt. “Buiten de zeedijk bevindt zich een jonge Zuiderzeepolder. De polder is opgedeeld in twee gebieden, namelijk ‘het Groene Strand’ en ‘het Gele Strand’. Vandaar de Friese naam, ‘it Griene Strân. Daarnaast past de naam natuurlijk goed bij het groene karakter dat we willen uitstralen met het bedrijf”, aldus Jan Pieter.
Omschakeling naar biologisch
Het bedrijf is al sinds de jaren ’50 eigendom van de familie en is in de jaren ’80 overgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering. “Toen begrepen we dat pesticiden en kunstmest nadelige gevolgen kunnen hebben voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid. Ons doel was een schonere en gezondere toekomst te waarborgen en de pure, natuurlijke smaak van onze producten te behouden.” In 1950 begon Pake op de boerderij in Workum als akkerbouwer. Toen Jan Pieter nog jong was, woonde hij er met zijn ouders. Later trok hij uit huis en verhuisde naar Workum. Nu is hij terug en woont alweer 12 jaar, samen met zijn vrouw Tineke en hun drie kinderen, als derde generatie op de boerderij aan de Slinkewei.
Aardappelen, granen en groenten
Er worden aardappelen, granen en groenten verbouwd. Voor de bemesting van de akkers wordt in plaats van kunstmest, dierlijke mest gebruikt. Het bedrijf maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Aldus Jan Pieter: “We proberen sterke gewassen te kweken, die tegen een stootje kunnen. Door op verschillende gewassen in te zetten, doen we daarbij aan risicospreiding. Het kopen van lokale producten draagt bij aan het verduurzamen van de landbouw, maar ook van de maatschappij. Je eet wat het seizoen je te bieden heeft en verminderd de belasting op het milieu. Als producent op ‘de Greidhoeke’ is ons product ook zeker uniek. Doordat onze groenten op een ander soort bodem wordt geteeld, zijn ze bijzonder smaakvol.”
Veranderende weersomstandigheden
It Griene Strân merkt wel dat de weersomstandigheden de afgelopen jaren extremer zijn geworden. Door overvloedige regen konden we het afgelopen seizoen dagen het land niet op. Als er dan ziekte in bijvoorbeeld de aardappelplant komt, kun je die lastig bestrijden. Vandaar dat Jan Pieter overweegt om volgend jaar op een nieuwe teeltmethode over te gaan. Als Jan Pieters werknemer Anne de bestelde groenten komt brengen bij ons in Leek, vertelt hij er heel enthousiast over. Deze teeltmethode wordt in Duitsland al meer toegepast maar zie je nog amper in Nederland terug. “Hopelijk gaan we dit vanaf volgend jaar toepassen en worden we beter bestand tegen extremer weer. Als dat lukt, kunnen we daarmee een voorbeeld vormen voor veel meer biologische akkerbouwers in Nederland.” Wordt vervolgd!