Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. In lockdown tijd moet er echter ook thuisonderwijs gegeven worden en wisselen Dieuwke en Sandra elkaar af. Deze week bezoekt Sandra de Tuinen van Weldadigheid te Veenhuizen
Aflevering 19
Mauds Buitenvarkens
10 februari 2021
Via een zandweggetje beland ik bij een pareltje in de Drentse natuur. Het ligt vlakbij Leek, Roden en Norg maar je waant je in het Drentse niemandsland. De boerderij is echter niet te missen. Een groot bord met ‘Mauds Buitenvarkens’ prijkt aan de voorkant en aan de achterkant is het duidelijk een combi tussen modder (lees: door de varkens omgewoeld land) en stukken groene graasakkers. Dat moet een paradijs voor varkens zijn!
Hendrik is geboren op de boerderij. Het was een gemengd bedrijf. Hendrik zelf had meer interesse voor de trekkers dan voor de dieren. Toen zijn vader de dieren afstootte en het bedrijf volledig overging op de akkerbouw kreeg hij wel interesse om het over te nemen.
Later leerden Hendrik en Maud elkaar kennen en zo belandde ook Maud op de boerderij. De ruimte achter het bedrijf was leeg en kaal. Het leek Hendrik en Maud leuk daar een bestemming voor te vinden. En zo kwamen ze bij de varkens terecht.
Het begon met veel te eigenwijze varkens. Ze vochten elkaar de tent uit en dat was niet ideaal. Maud en Hendrik leerden dat het nogal uitmaakt wat voor ras varkens je rond hebt lopen. Nu hebben ze het ideale koppel – een mix van Duroc, Husumer en Bonte Bentheimer – gevonden. De gangbare roze industrievarkentjes zul je hier overigens niet vinden: die zijn dermate doorgefokt dat ze het buiten in de modderpoel niet overleven. Buitenvarkens hebben wat spek op de botten nodig (en dat proef je terug in de (malsheid van) het vlees).
De varkens lopen altijd buiten. Ik vertel Maud en Hendrik dat ik het een bijzonder fenomeen blijf vinden dat er altijd zoveel commotie is rond koeien die buiten moeten lopen maar dat je mensen nooit hoort over het feit dat vrijwel alle varkens nooit de buitenlucht zien. Hoezo verschillen varkens daarin van koeien?
Maud en Hendrik herkennen het wel. Het levert in het weekend meermaals hilarische taferelen op als passerende wandelaars rustig hun stoeltje naast hun achtertuin uitklappen om twee uur lang varkens te fotograferen. Ik blijf het bijzonder vinden dat buitenvarkens zo bijzonder zijn.
Maar wat fijn dat Maud en Hendrik er voor gekozen hebben de dieren buiten te houden. De dieren krijgen geen krachtvoer en een mix van voederbieten en graan dat op het eigen land verbouwd wordt: een gesloten kringloop dus. Het maximale aantal varken dat er gehouden wordt is vijftig. Dat lijkt haast wat weinig voor het enorme perceel dat de varkens tot hun beschikking hebben. Hendrik spreekt dit echter tegen. “De hoeveelheid ruimte die de varkens nodig hebben, moeten ze wel behouden.” Wat een pareltje in het Drentse land!
Hier vind je alle producten van Mauds Buitenvarkens.