Deze week zetten we Natuurtuin ‘t Hummelhûs in het zonnetje.
- Wat is het verschil tussen een tuinder en een akkerbouwer?
- Wat maakt de Natuurtuin uniek?
- Wat is het favoriete product van tuinder Willem Teun?
- En wat is de tip van ons?
Je leest het in dit artikel!
Akkerbouwers versus tuinders
Bij De Streekboer hebben we groenten van akkerbouwers en groenten van tuinders. We zetten de verschillen tussen akkerbouwers en tuinders even op een rijtje:
(Streekboer) Akkerbouwers
- Meer grond
- Minder verschillende gewassen
- Landbewerking veelal met tractoren
- Producten hebben redelijk standaard afmetingen
- Circa 80% van de afzet gaat naar de veilig, ongeveer 20% wordt verkocht via de korte keten*
* Dit geldt voor akkerbouwers die aan De Streekboer leveren. Het gros van de akkerbouwers in Noord-Nederland verbouwt granen, suikerbieten en poot- of zetmeelaardappels waarvan vrijwel niets direct aan de consument verkocht wordt.
Tuinders
- Minder grond
- Veel verschillende gewassen en diversiteit
- Landbewerking veelal zonder tractoren en met de hand
- Producten zijn diverser in vorm én rassen
- Vrijwel alles wat van de tuin komt met maximaal één tussenstap bij de consument terecht.
Voor De Streekboer is het fijn om beiden aan te kunnen bieden. De variëteit die tuinders bieden is prachtig voor het assortiment. De leverzekerheid van de akkerbouwers is ook heel prettig om te hebben.
De tuin
Willem Teun van Natuurtuin ‘t Hummelhûs is dus een tuinder. Zijn tuin is gevestigd in Oudehorne. Achter ‘t Hummelhûs in Oudehorne, ook een locatie voor kinderopvang en zorg op maat, begint het bedrijfsonderdeel van Willem Teun. Dit omvat een potstal waar het jongvee en de mestkoeien ‘s winters verblijven. Achter dit gebied staan enkele tunnelkassen, omgeven door een groot stuk grond met groentebedden, fruitbomen, struiken en kruiden. Daaromheen bevinden zich weilanden waar de koeien grazen. Het grootste deel van de opbrengst wordt verkocht aan de Streekboer (80%).
Voor Willem Teun en Anneke Tel was de omschakeling in 2003 een grote verandering: van melkveehouders en wormenkwekers naar zorgboer en natuurtuinder. Het oude familiebedrijf was toe aan vernieuwing en ze kozen voor een compleet andere richting. Op de vraag hoe hij de overgang van melkveehouder naar groente- en fruitteler heeft ervaren, antwoordt Willem: “We zijn erin gerold. Ik heb niet het gevoel dat ik iets compleet nieuws aan het doen ben. Ik doe het op mijn eigen manier en iedereen mag meekijken en commentaar geven. Het is zeker niet perfect, maar ik heb alles redelijk onder controle.”
De Tuindertas: Hét product van de tuin
Willem Teun verkoopt het liefste zijn tuinder groentetassen. Natuurtuin ‘t Hummelhûs verkoopt 80% van de producten van zijn tuin via De Streekboer. En dat is soms best een uitdaging! Ga maar eens na: op de vrijdag willen wij altijd al graag weten wat Willem Teun kan uitleveren op de donderdag en vrijdag er op. Dit betekent dat Willem-Teun week op week moet inschatten hoeveel kroppen sla, kilo’s peultjes en aantal paprika’s op de woensdag klaar zijn om geoogst te worden. Verandert het weer opeens op de zondag, maandag en de dinsdag, dan kan het best eens zo zijn dat de oogst heel anders uitpakt! Vandaar dat Willem Teun de tuindertas ook graag aanbiedt. Het liefste in de vorm van abonnementen. De ene week heeft hij immers meer aan te bieden dan de andere week. De basis is dus gelijk. Maar als je mazzel hebt, stopt Willem Teun zo een paar paprika’s extra in jouw tas. Heb je een weekabonnement, dan vlakken de seizoensschommelingen op die manier af. Het enige nadeel van extra’s in de tas stoppen is dat, als er niets extra’s in zit, de ontvanger soms teleurgesteld is. Vandaar dat we het toch maar even noemen… 😉
Ook nog een tip: De kruidenmixen
Naast de tuindertas willen we je ook nog de tip geven de kruidenmixen van de tuin eens te proberen. Misschien wist je al wel dat de meeste kant-en-klare kruidenmixen in de supermarkt voornamelijk zout bevatten. Zout in een duur jasje dus. Willem Teun droogt de kruiden uit zijn tuin zelf in de droogmachine. Vervolgens maakt hij er kruidenmixen van zonder zout. Je betaalt dus puur voor de onbespoten, gedroogde kruiden. Het zout kun je dan zelf nog toevoegen. Ideaal als je zoutarm eet of gewoon niet te veel wilt betalen voor veel zout met een paar kruiden.