Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Wytske en Douwe Visbeek uit Kimswerd
Aflevering 43
Druivenkwekerij Visbeek Kimswerd
23 augustus 2021
Een mailtje in september 2020; of we eventueel belangstelling hebben voor druiven? We zijn direct allemaal enthousiast én nieuwsgierig! Na een telefoontje met Wytske staan ze op de website en we genieten een aantal weken tot alle druiven zijn geplukt. We spreken vervolgens af dat ze weer contact opneemt als het opnieuw oogsttijd is.
Het is nu weer zover en ik maak van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen bij Douwe en Wytske Visbeek in Kimswerd. Het dorp ligt net onder Harlingen, tegen de dijk van de Waddenzee en het lijkt mij niet direct de ideale plek voor druiventeelt. Tijdens ons gesprek blijkt eigenlijk dat dat voor Wytske en Douwe eigenlijk niet anders was toen ze er gingen wonen.
In 2014 verhuizen ze vanuit Sint-Jacobiparochie naar Kimswerd, waar ze een stuk grond met
een kas erop hebben gekocht. Het doel is om daar zelf hun droomhuis te bouwen. Wytske en Douwe zijn dol op dieren en ze hebben er alle ruimte om hobbymatig geiten, schapen en duiven te houden. Aan de kas – die ze alleen zouden gebruiken voor het telen van groenten en fruit voor eigen gebruik – is al lange tijd niet veel aandacht besteed. Het groen is flink verwilderd dus zit er niet veel anders op dan de shovel in te zetten en alles te ruimen.
Tijdens het opruimen stuitten ze achterin in de kas op een grote druivenplant die vol hangt
met mooie dikke trossen. De smaak verrast en het blijkt een heerlijke zoete tafeldruif. Als Douwe druiven meeneemt naar zijn werk om uit te delen aan collega’s krijgt hij al snel de vraag of hij niet meer heeft. Dat zet ze aan het denken. Wystke stekt 90 scheuten en geeft ze alle aandacht die ze nodig hebben. In de koude kas, waar de zon ervoor zorgt dat het klimaat geschikt is, groeien ze het eerste jaar al snel uit tot mooie planten. Toch snoeien ze alles terug. ‘Dat was wel even slikken’ vertelt Wytske ‘maar om een sterke plant te krijgen moet de energie eerst naar de wortels’.
Na drie jaar kan er geoogst worden en beginnen ze met de verkoop van druiven aan de weg.
Dat blijkt een succes. De kraam moet zelfs vaak meerdere keren per dag worden aangevuld, want op een zonnige dag is het een komen en gaan van mensen aan de Tolheksleane. Helaas lukt het dan nog niet om de volledige oogst jaarlijks te verkopen. ‘Vorig jaar hebben we dankzij de klanten van De Streekboer voor het eerst de hele kas leeg verkocht’ vertellen Douwe en Wytske trots.
Wat een leuk verhaal van deze mensen, die eigenlijk helemaal geen boeren zijn! Toch
moeten ze tijdens de twee oogstmaanden, naast hun baan alle zeilen bijzetten om die heerlijke druiven bij de consument te krijgen. In die maanden zijn ze boer, en zeker net zo trots! Wij ook, want zo enthousiast als we waren na dat ene mailtje vorig jaar, zijn we bij De Streekboer nog steeds.
Bekijk het assortiment van Visbeek Kimswerd