Zo vlak voor het einde van het jaar hebben we het altijd druk. En daar zijn we heel erg blij mee!
Het geeft een super fijne dynamiek.
Omdat we dan ook weer veel meer met cadeaupakketten bezig zijn speuren we zelf ook onze eigen shop af. We willen dat de pakketten het verhaal goed vertellen. En dan kom je er soms achter dat informatie op onze website zelf niet eens compleet is. Oeps!
Dus dan duiken we in het archief en klimmen we een keertje extra in de pen. Want waarom verkopen we olijfolie? Dat is niet lokaal. Dat klopt, het bedrijf van Nektarios valt in de 20% van de 80/20 regel al het gaat over de verdeling lokaal versus bio/duurzaam van verder.
We kennen hem via de voormalige winkel uit Leeuwarden. Als hij daar kwam leveren volgende altijd ook een heel college over zijn producten. Hij weet gewoon heel erg veel, vertelt graag en kookt nog veel beter. Dat kunnen we je niet laten proeven. Maar als je gaat lezen krijg je zeker een beeld! Als je de fles olijfolie leeg hebt dan hoeft hij niet bij het oud glas, je kunt hem in de winkel van De Streekboer in Leeuwarden laten bijvullen!
Wie weet kom jij hierdoor op een goed idee voor een kerstcadeautje!
Ico Loi
Ico Loi is het bedrijf van Nektarios Sofronas uit Heerenveen.
Hij woont al ruim 40 jaar in Friesland en is dus een Griekse Fries geworden. Hij importeert producten uit zijn geboortestreek. Omdat wij zelf geen olijfolie hebben, kopen we dat dus graag bij hem. De Streekboer werkt ook aan een sterke lokale economie tenslotte. Daarom is zijn olijfolie opgenomen in ons assortiment.
Hij wil ons leren dat je met olijfolie groentegerechten kunt klaarmaken die zo smaakvol zijn dat je niet eens denkt aan vlees.
Er hoeft in zijn ogen nooit ergens een vleesvervanger bij. Hij heeft van huis uit meegekregen dat je hooguit 1 of 2 keer in de week iets met vlees eet en de rest van de week eet je groenten op smaak gebracht met olie, azijn, specerijen, kruiden en peper en zout.
Niets meer, niets minder.
Hij stelt ook dat alles wat je eet of drinkt leven is. Dus elke molecuul die je tot je neemt is een bouwsteen voor je lichaam. Als je dat snapt, snap je ook meteen dat je alleen hoogwaardige voeding tot je wilt nemen. Waarom zou je slechte bouwstenen opnemen in het bouwwerk dat jouw lichaam is? Precies, daar is geen reden voor te verzinnen.
Je bent immers letterlijk opgebouwd uit wat je eet. Je leert je lichaam dus feitelijk met dat wat je eet hoe jij wilt dat het wordt opgebouwd. Eten is dus veel meer dan iets om je hongergevoel te stillen. Eten is wezenlijk wie jij bent of wordt.
Dit is bijna filosofisch, iets om over na te denken.
Hij kookt zelf altijd uit de losse pols. Maar toch nu deze tips: kook de groentes zoals je gewend bent en voeg steeds een kleine hoeveelheid van de smaakmakers toe op gevoel. Dan proeven en nog iets toevoegen tot het klopt voor jou. Dat is het geheim van de smid.
Hieronder vind je de uitgebreide tekst over zijn product. Hij kan uren vertellen, dat lees je hieronder wel terug!
Hij is niet meer weg te denken uit onze culinaire wereld, dat kleine vruchtje in zwart, bruin of groen, waarvan de pit vaak groter is dan het eetbare gedeelte zelf: de olijf! Dit bescheiden maar fijne vruchtje is opmerkelijk genoeg door de mens geclassificeerd als fruit. Het groeit aan de olijfboom, voornamelijk in mediterrane landen, waar het gedijt en rijpt onder de felle zon en de zorgzame hand van de mens, die ons voedt met zijn vruchten en olie.
En juist die olijfolie, en het proces van winning ervan, zoals het wordt beoefend in Griekenland en de brede mediterrane regio, is waar we hier op een begrijpelijke manier nader kennis mee zullen maken. Deze schitterende substantie, dat bekend staat als olijfolie, komt voort uit het sap van de geplukte olijf, geperst en in vaten gelegd, waar de olie zich scheidt van het vocht en, vanwege zijn lichtere gewicht, naar boven komt drijven.
Er is kennis nodig om olijfolie te produceren
Dit is kort en bondig de manier waarop olijfolie in zijn eenvoudige oorsprong ontstaat. In de praktijk komt er natuurlijk veel meer bij kijken. Naast de bekwaamheid en inspanning die nodig zijn voor de persing, is ook enige kennis van groot belang om een hoogwaardige olie te produceren. De olijf vereist immers enerzijds een sterke en gezonde boom en moet anderzijds op de juiste manier worden geoogst.
Het geheim: De zon
Essentieel is dat de boom groeit in een zonnige en gezonde omgeving, waar hij zich kan voeden met overvloedige doses onvervalst zonlicht en het risico op ziekten tot een minimum wordt beperkt. De inspanningen van de mens manifesteren zich in jaarlijkse snoeibeurten, bodembemesting en de bestrijding van onkruidgroei en mogelijke ziekten. Helaas grijpen veel olijfboeren naar kunstmatige en agressieve bestrijdingsmiddelen, zowel voor onkruid als voor boomziekten.
Ico loi heeft als principiële drijfveer de bescherming van een onvervalste, pure natuur en de daaruit voortkomende levenspuurheid. Daarom werken we uitsluitend samen met boeren die geen enkel bestrijdingsmiddel gebruiken. Onkruid wordt handmatig en/of machinaal bestreden, en er wordt speciale aandacht besteed aan het verkrijgen van een sterke olijfboom door middel van juiste snoeibeurten en ecologisch verantwoord beheer van de omgeving.
De natuur zelf is de voornaamste kweker en verzorger van deze eigenzinnige bomen, die niet elk jaar vruchten voortbrengen. Ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar kunnen leiden tot een karige oogst, en in sommige extreme gevallen zelfs tot geen oogst. Boeren houden daarom rekening met een oogst om de twee jaar en zorgen altijd voor een constante voorraad olijfolie, zodat ze nooit zonder komen te zitten.
Als de natuur de olijfbomen met vruchten zegent, zijn de olijven in het late najaar rijp voor de oogst, die, afhankelijk van het aantal arbeiders en de weersomstandigheden, maanden kan duren. De traditionele oogstmethode omvat het leggen van netten onder de bomen en met lange stokken tegen de takken slaan, zodat de rijpe vruchten op de netten vallen en direct kunnen worden verzameld.
Zorgvuldig oogsten is vereist
Het is van groot belang om zorgvuldig te oogsten, omdat rijpe olijven die op de grond liggen geen vocht en andere organismen mogen absorberen, wat de kwaliteit van de vrucht en de latere geperste olijfolie kan beïnvloeden. De geoogste olijven moeten snel naar de lokale olijvenpers worden gebracht, die vroeger bestond uit grote ronddraaiende stenen walsen en een ijverige ezel, maar tegenwoordig moderne persmachines gebruikt om de olie uit de olijven te persen.
De persing vindt plaats in verschillende stadia, beginnend met het verwijderen van alle blaadjes en takjes uit de vrucht, gevolgd door het wassen met water en het fijnmalen van de olijven tot een pasta. Deze olijvenpasta wordt mechanisch gekneed en gemasseerd en naar het centrifugegedeelte geleid, waar de olie wordt gescheiden van de rest van de vruchtenmassa en het vocht.
Olie die nauwelijks nog op olie lijkt
Dit proces staat bekend als de “eerste koude persing”, omdat er tijdens de hele bewerking van de olijvenpasta en de resulterende olijfolie geen hoge temperaturen worden bereikt, maximaal 27°C. De moderne industrie gaat verder met persen door middel van meerdere centrifuges en het verhogen van de temperatuur om meer olie uit de vruchtenmassa te halen, maar dit resulteert soms in een olie die nauwelijks nog op olijfolie lijkt.
We zullen hier niet ingaan op verdere beschrijvingen van de algemene methoden en omstandigheden waaronder olijfolie op de markt komt, maar we zullen ons alleen richten op de kwalitatieve olijfolie die afkomstig is van de eerste persing en zonder enige vermenging of bewerking aan de consument wordt gepresenteerd.
Zo proef je het verschil tussen kwaliteitsolie en olie die je nauwelijks nog olie kunt noemen
U kunt zelf de kwaliteit van de olijfolie beoordelen door een lepel pure olijfolie te proeven. Uitgaande van olijfolie van de eerste persing moet het een fluweelzachte smaakervaring zijn, zonder enig prikkelend gevoel op de tong en het gehemelte. Hoe minder zuur de olijfolie smaakt, hoe beter de kwaliteit. Aan de andere kant getuigt een zure en prikkelende smaak van mindere kwaliteit, en in sommige gevallen zelfs van zeer slechte kwaliteit. Een smaak die doet denken aan modder en/of schimmel wijst ook op slechte kwaliteit.
Bij pure olijfolie is de kleur niet echt relevant, omdat deze afhankelijk is van de olijfsoort die deze produceert. In de verschillende soorten olijven zitten unieke smaken en kleuren, die logischerwijs ook in de olie aanwezig zullen zijn. Omdat Ico loi olijfolie koopt bij kleinschalige familieboeren, kan de kleur per seizoen enigszins verschillen, afhankelijk van de olijvensoort en de teelt, maar de kwaliteit blijft altijd onze belangrijkste zorg.
Onze meest voorkomende olijfolie is afkomstig van een inheemse olijvensoort genaamd “hamades” van het eiland Samos. Hier geeft de heldere Griekse zon, de verkwikkende Egeïsche bries en de bijzondere grondeigenschappen de olijven een karakteristieke, zachte en aangename lichtzoete smaak. Hamades olijven zijn opmerkelijk omdat ze, in tegenstelling tot veel andere olijfsoorten, direct vanaf de boom en zonder behandeling gegeten kunnen worden.
Het doel van ons bedrijf Ico loi is om ecologisch vriendelijke, gezonde, voedzame en smaakvolle authentieke olijfolie op onze tafels te brengen. Deze olie siert niet alleen salades en tapenades, maar is ook meester in elke andere kookstijl. In de Griekse culinaire tradities van het eiland Samos kent het gebruik van dit culinaire pareltje werkelijk geen grenzen en wordt al eeuwenlang betrouwbaar gebruikt, of het nu gaat om het bakken en braden van vlees of vis, of simpelweg om rijkelijk gekookte groenten te begeleiden met vers brood tijdens een genoegzame maaltijd.
Welkom aan tafel bij Ico loi. Schuif aan en geniet van onze olijfolie.