Bij de leverancier: Zeepfabriek Suver
Jij kiest voor De Streekboer omdat je wil weten waar jouw eten vandaan komt, de lokale boer wilt ondersteunen of op zoek bent naar gezonde producten. Je wilt in ieder geval meer weten over jouw voedsel. Vandaar dat we een product of een boer uitlichten en het verhaal vertellen. Deze week even net wat anders, geen boer maar de leverancier van een nieuw product in onze webshop, namelijk Zeepfabriek Suver!
Wij zijn druk bezig met het uitbreiden van ons assortiment. Nu is het nog te vaak zo dat klanten aangeven dat ze toch nog naar de supermarkt moeten en dan stiekem ook die lokale producten in de supermarkt kopen. Liever draaien we het om: koop de lokale producten bij ons en schaf die paar producten van verder weg dan ook direct bij ons aan. Dan blijft het geld tenminste zoveel mogelijk in de korte keten. De focus van De Streekboer blijft zoveel mogelijk lokaal en lokaal waar mogelijk. Sinds deze week verkopen we zo een nieuw product, zeepjes van de Zeepfabriek Suver. Lees het bijzondere verhaal van twee zussen uit Kollumerzwaag.
Betekenisvolle lokale ondernemers
De Zeepfabriek Suver wordt gerund door twee zussen Sita en Johanna Veenstra uit Kollumerzwaag. Al sinds lange tijd zijn ze beide geïnteresseerd in het verantwoord omgaan met de aarde en alles wat daarop leeft en groeit. Ook het goed passen op je lichaam door te letten op wat je eet is iets wat ze daarbij belangrijk vinden. Gaandeweg kwam ook steeds meer de vraag bij hen naar boven naar waar we ons lichaam mee verzorgen en wat we op ons lijf smeren. In hun zoektocht naar natuurlijke verzorgingsproducten stuitten ze op het zelf maken van zeep, waar ze beide gelijk enthousiast over waren. Zeep op basis van plantaardige olie en natuurlijke ingrediënten, zonder synthetische toevoegingen die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam of het milieu.
Met hun zepen willen Sita en Johanna nóg een stap maken richting betekenisvol ondernemen. Met de verkoop van hun zepen willen ze anderen mee laten profiteren en daarom wordt een deel van de winst gedoneerd aan goede doelen. Voor nu gaat 10% van hun winst naar de organisatie SHE works – Made in Hope. Dit is een kleine organisatie waar zij direct mee samenwerken. Zij bieden vrouwen en meisjes op de Filipijnen hoop door hen werkgelegenheid en onderwijs te bieden. De vrouwen (soms nog jonge kinderen) worden zo gered uit de seksindustrie. Ze krijgen traumaverwerking, gaan naar school en er wordt gekeken naar welk werk echt bij henzelf past. Hierin worden ze begeleid, zodat ze voor hun eigen onderneming maar vooral voor henzelf kunnen werken. Sommigen gaan zelfs hun eigen zeep leren maken om te verkopen daar!
Natuurlijke ingrediënten
De zeep in onze webshop worden door Johanna en Sita in kleine oplage in hun productieruimte in Kollumerzwaag met de hand gemaakt. Ze maken daarbij gebruik van plantaardige oliën en natuurlijke toevoegingen, welke zoveel mogelijk biologisch gecertificeerd zijn. Waar mogelijk, kopen ze dit zo lokaal mogelijk in. De zepen zijn bijna allemaal vegan; een aantal zepen zijn daarvan uitgezonderd, omdat ze biologische honing bevatten. Je mag ze er daarbij op vertrouwen dat elk ingrediënt door hen zorgvuldig uitgezocht wordt! De zepen als zowel het verpakkingsmateriaal is daarbij plastic en palmolie vrij. Dit soort lokale leveranciers vinden wij helemaal geweldig en brengen we dus graag even onder de aandacht. Daarbij is sinds deze week een pakketje van hen in onze webshop verkrijgbaar, hierin zit een lichaam zeepje en een haar zeepje (beiden vegan). Probeer ze deze week uit, we hebben er gelijk maar een leden weekspecial van gemaakt. Alleen deze week met korting! We horen graag wat je ervan vindt!
Palmolie, een onderwerp van discussie
De Streekboer kiest bij voorkeur voor producten, zoals deze zeepjes, zonder palmolie. Palmolie is al even een onderwerp van discussie vanwege de negatieve effecten die de productie ervan kan hebben op het milieu, de inheemse gemeenschappen en dieren in sommige gebieden. Het is één van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld in de voedselindustrie, persoonlijke verzorging en cosmetica, schoonmaakmiddelen en biobrandstoffen industrie. Het is de afgelopen jaren veel in de publiciteit geweest, maar hier toch nog even ter informatie enkele redenen waarom we palmolie als problematisch beschouwen:
- Ontbossing: Het grootste probleem met palmolieproductie is de grootschalige ontbossing die vaak gepaard gaat met het creëren van nieuwe plantages. Bossen, met name tropische regenwouden, worden gekapt en verbrand om ruimte te maken voor palmolieplantages. Dit leidt tot verlies van biodiversiteit, vernietiging van leefgebieden van bedreigde soorten en het vrijkomen van grote hoeveelheden broeikasgassen.
- Habitat verlies: De ontbossing voor palmolieplantages heeft een verwoestend effect op het leefgebied van dieren, waaronder orang-oetans, tijgers, olifanten en neushoorns. Het verlies van hun natuurlijke habitat brengt deze dieren in gevaar en draagt bij aan het uitsterven van soorten.
- Milieuschade: Palmolieproductie kan leiden tot bodem- en watervervuiling als gevolg van het gebruik van pesticiden en meststoffen. Daarnaast kunnen de afvalstoffen van palmolieproductie, zoals palmolie palmvezels en -slib, negatieve effecten hebben op de waterkwaliteit en ecosystemen.
- Sociale impact: Palmolieplantages worden vaak geassocieerd met landconflicten, gedwongen arbeid, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. In sommige gevallen worden inheemse gemeenschappen van hun land verdreven zonder passende compensatie of inspraak in het besluitvormingsproces.
Er zijn certificering systemen zoals de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), die proberen duurzamere praktijken in de palmolie-industrie te bevorderen. RSPO-gecertificeerde palmolie wordt geproduceerd met aandacht voor sociale en milieuaspecten, zoals het vermijden van ontbossing en het beschermen van biodiversiteit. Het ondersteunen van duurzame palmolieproductie kan een positieve impact hebben. Toch zijn er ook kritieken op het initiatief. Sommige ngo’s en onderzoekers stellen dat er nog steeds gevallen zijn van ontbossing, mensenrechtenschendingen en milieuschade in verband met RSPO-gecertificeerde plantages. Daarom kiest De Streekboer voor producten zonder palmolie.