In het centrum van Jubbega ligt de bakkerij van de familie Bolhuis. Regelmatig hebben we telefonisch contact met Berend Bolhuis en altijd vertelt bij vol trots en enthousiasme over de bakkerij. Wat ze hebben aangepakt en opgeknapt, of over de aanschaf van de nieuwe grote stoomoven die ze veel tijd bespaart tijdens de productie van roggebrood.
Ruim 25 jaar biologisch gecertificeerd
Al sinds 1997 is Bakkerij Bolhuis biologisch gecertificeerd. De weg naar biologisch was voor Berend Bolhuis een lastige maar ook een logische. “Onze dochter kon niet goed tegen suiker, dus we zochten naar alternatieven. We kregen daarnaast vraag naar biologisch brood vanuit een healing-centrum in de buurt en in de winkel kregen we in die tijd al meer vraag naar het brood van vroeger. Zonder toevoegingen als suiker, kleurstof en middelen om het langer vers te houden. Toen we zijn ons erin gaan verdiepen. In die tijd was er niet veel bekend over wat voeding met je lichaam doet en biologische ingrediënten waren schaars. Het was pionieren, met mijn vader reed ik het hele land door op zoek naar de juiste ingrediënten. Een lekker brood bakken met ingrediënten waar wij achter stonden bleek nog niet zo makkelijk. Er zijn in die tijd een heleboel mislukte broden de oven uitgekomen, maar het is ons gelukt.
Voor ieder wat wils
We bakken tegenwoordig veel brood voor mensen met een allergie voor bijvoorbeeld tarwe, suiker, gist of kleurstof. En er komen vaak mensen bij ons met een specifieke vraag; dan kijken we samen hoe we kunnen helpen met het bakken van een passend brood.”
Een tijdrovende klus
Het brood van Bolhuis ligt niet binnen een paar uur op de plank. Het deeg krijgt tijd om een langzaam rijsproces door te maken en heeft hierdoor naast meel, water, zout en olie niets nodig. Door de lange reistijd van minimaal 8 uur breekt fytinezuur af en behoud je alle goede vitamines en mineralen uit het graan. Aan een desembrood van Bolhuis wordt geen gist toegevoegd. De melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten doen hun werk. Zonder het toevoegen van gist vraagt dit proces van natuurlijke fermentatie veel tijd en aandacht. Elke week wordt een stuk deeg apart gehouden, wat weer de basis vormt voor het nieuwe deeg. Het moederdeeg van nu is een afgeleide van het eerste desemdeeg van 25 jaar geleden.
Sinds 2020 is het nieuwe ‘warenwetbesluit meel en brood” van toepassing waarmee vooral het gesjoemel met de benaming van brood niet langer mogelijk is. Waar voorheen een brood spelt- of desembrood genoemd mocht worden, maar voor een groot deel uit andere graansoorten of gist bestond, zijn er nu duidelijke regels. Veel bakkers moesten schakelen of de naam van de broden veranderen. Bij Bakkerij Bolhuis veranderde er niets. Een speltbrood is een speltbrood en een desembrood een desembrood. Geen gesjoemel, vroeger niet en nog steeds niet.
Mis niets, schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wekelijks de mooiste verhalen van onze boeren en als eerste de producten van het seizoen in jouw mailbox.