De tweewekelijkse brief van Monique aan mij

Hee hoi Sandra!

Ik moet echt even iets grappigs vertellen. Want soms gooien mensen door het lezen van onze brieven onze (web)winkels door elkaar. Ik had afgelopen week bijzonder veel vraag naar Koudumer boontjes. Hahaha, gelukkig had ik ook nog van alles anders in de winkel want de delicatesse waar jij vorige week over schreef ligt niet bij ons in het schap. Komt vast nog wel eens. Iedereen kon er wel om lachen hoor.

Wij hebben de komende weken echt steeds meer aan verse groente in de winkel. Prachtig vinden wij dat! Wij hebben voornamelijk de kleinere tuinen waar we van afnemen. Soms zijn daar bijzondere dingen, zoals gele komkommers om in te maken, blauwschokkers (dat is een oud ras kapucijners), goudsbloemen voor bij de salades, little gem (mini sla, super leuk om die te ‘versieren’ met de eetbare goudsbloem). We hebben nu zelfs ook een paar patison’s en zelfs al een vroege zomerpompoen!

Bokashi

Maar ik wil dus eigenlijk over iets anders vertellen. Dat groente versaanbod is namelijk heel soms ook een (klein) probleem… Want, eerlijk is eerlijk, het lukt ons nog niet altijd om alles te verkopen. Nu zijn we er goed in om mensen te vinden die we blij kunnen maken met de groente die we over houden, maar we ontkomen er niet aan dat de afvalbak wel eens dreigt…

Maar daar hebben wij nu dus een briljante oplossing voor!

We verkopen Bokashi sets. Dat zijn emmers waarin je je groenafval kunt verzamelen. Met een speciale starter (het zijn tarwezemelen die ‘besmet’ (geënt) zijn met effectieve micro-organismen). Zo bouw je als het ware de emmer vol. Ronny noemt  het lasagna bouwen omdat ik dus steeds laagjes maak. Laagje groen, laagje korrels. Je groen (of etensresten) gaan fermenteren door die bewerkte tarwezemelen. Als de emmer vol is laat je hem nog twee weken rijpen en dan kun je het in de bodem van je moestuintje verwerken. Het is dus een bodemverbeteraar. Omdat hij nog twee weken moet staan heb je dus twee emmers nodig, dan kun je ondertussen in de tweede emmer verder met bouwen van je ‘lasagna’.

Eerst vond ik het een gedoetje, maar inmiddels zijn we het helemaal gewend. We sparen de dingen op die echt niet meer voor consumptie geschikt zijn en aan het einde van de dag hak ik het in mooi fijne stukken en zorg ik dat het goed in laagjes in de emmer komt. Het is een heel fijn meditatief klusje aan het einde van de dag in de winkel. De volle emmers gaan naar de tuinen waar wij van afnemen. We kunnen niet zo heel veel maken maar alle beetjes helpen. In het blog van de week doe ik een poging om iets van de werking van die Bokashi uit te leggen.

Ik doe het nu al een paar maanden, dus ik begin al aardig goed te worden. Als mensen er iets over willen weten, nou dan kunnen ze dus bij ons terecht.

Dat was het product dat ik deze week eens in de spotlights wilde zetten. Even een net wat andere maar misschien wel heel bruikbaar voor veel van onze klanten? Het is een mooie bijdrage aan het verbeteren van de bodem. En wie geen tuintje heeft maar wel met de emmers aan de slag wil? Wij weten genoeg tuinen die de volle emmers graag afnemen. Je krijgt ze weer schoon terug. Een leuke manier om elkaar te helpen nietwaar?

Dat was het weer voor deze week!

Fijne week weer en geniet tijdens het werken van de relaxte vakantiestemming die steeds meer voelbaar is. Doen wij hier ook.

Lieve groet, Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop