Hoe zit dat nou met de glazen zuivelflessen en potten? Hoe schoon moeten die zijn, en moeten we ze met of zonder dop inleveren?
Het korte antwoord:
- Onze boeren ontvangen de flessen graag zo schoon terug als wanneer je ze zelf nog zou willen gebruiken. Schoongemaakt in de vaatwasser of met een handwasje.
- De metalen doppen mogen niet hergebruikt worden. Wel zamelen we ze graag in voor het goede doel. Draai ze van de fles af, spaar ze op en lever ze in een papieren zakje in. Dan zorgen wij samen met Westerleane dat ze ten goede komen van het Diabetes fonds.
- Plastic doppen mogen schoon terug op de potten, die worden hergebruikt.
Hoe jij gratis een bijdrage levert aan het Diabetesfonds
Het enige wat je hoeft te doen is de dop van de fles te draaien en deze apart in te leveren. Helemaal mooi is het als je wacht totdat je een stuk of 20 hebt en ze dan inlevert in een papieren zakje. Wij verzamelen de doppen op onze beurt in een aparte bak en brengen ze naar Westerleane. Westerleane zorgt er vervolgens voor dat de doppen bij het Diabetesfonds terechtkomen. Zij leveren ze in bij de afvalverwerker die de doppen recyclet. Daar krijgt het Diabetesfonds vervolgens een bedrag voor. Op die manier is elke ingeleverde dop een donatie aan het Diabetesfonds.
Wat meer achtergrondinformatie over de flessen
We houden sowieso van glazen statiegeldflessen (waarvoor jij dus geen statiegeld hoeft af te rekenen! We zijn super blij dat jullie ze zo goed blijven inleveren zelfs al hebben wij de financiële prikkel hiervoor weggehaald. HULDE).
Waarom zijn we zo fanatiek in het (her)gebruik van glas?
- Hergebruiken is altijd energiezuiniger dan glas moeten omsmelten om er een nieuwe fles van te maken.
- Daarnaast is glas de meest voedselveilige manier van verpakken omdat glas geen nare stofjes afgeeft zoals bij sommige plastics wel het geval is. Sommigen beweren zelfs dat de zuivel er lekkerder door smaakt. Dat laten we aan jou om te beoordelen!
- Als laatste scheelt glas natuurlijk een hoop ruimte in de afvalcontainer. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont bespaart dat ook geld.
Waarom moet een fles schoon worden ingeleverd? Ze worden toch op de boerderij ook weer gewassen in een industriële vaatwasser?
Ja, dat is zo, maar vanaf het moment dat de fles of pot leeg is totdat deze terug op de boerderij is kunnen er zomaar een aantal weken verstreken zijn. Ga maar na:
-
- Jouw fles is leeg. Pas één week, soms zelfs twee weken later lever jij de fles in op het afhaalpunt of bij de bezorger.
- Wij houden niet van dubbel rijden en halen de retouren pas een week later, bij het brengen van de nieuwe boodschappen, weer op. Dan zijn we dus weer een week verder.
- Als de zuivel op de woensdag bij ons wordt gebracht worden de retourflessen ook weer meegenomen. Daar heb je dus weer een week te pakken.
En zo verstrijken er gemiddeld vier weken voordat de lege fles weer bij de boerderij is. Een klein zuivelrestje krijgt in die weken dus voldoende tijd om uit te groeien tot een heerlijke groengelige, harige massa.
Uiteraard worden de flessen op de boerderij nogmaals grondig gewassen. Bij beschimmelde flessen heeft dit echter geen zin. Die moeten helaas direct in de glascontainer gegooid worden. Jammer toch!?
En waarom hergebruiken de boeren de doppen niet gewoon?
Omdat dat helaas niet mag. Dus als jij de flessen schoon, zonder papieren label en met de doppen apart weer in wilt leveren, dan zorgen wij ervoor dat ze op de goede plek terechtkomen.
Mocht je het voor jezelf nog lastig willen maken: Buurvrouw Durkje vindt het niet erg als je de doppen er op laat zitten. Bestel je altijd zuivel van Durkje, dan mag je de doppen er op laten zitten. Bestel je zuivel van de andere boeren, dan graag de doppen er af. Maakt dat het allemaal veel te ingewikkeld? Dat snappen we heel goed! Lever dan gewoon alles apart in, dan komt het sowieso goed!