Via Linked-In, Facebook en via de mail worden we getagd en krijgen we berichtjes. Er zijn 50.000 kilo biologische wortelen bij een boer in Zuid-Holland afgekeurd. Of wij ze ook gaan redden. Twee weken later: Stefan zoekt een afnemer voor 50.000 te kleine en misvormde zoete aardappels. Daar kan De Streekboer toch wel wat mee? Misschien wel. Maar we doen het niet. In dit artikel leggen we uit waarom.
Founding fathers van de no-waste acties
Op zich is het begrijpelijk dat De Streekboer getagd wordt in no-waste acties. We zijn ze immers zelf begonnen. In 2017 haalden we alle landelijke media met de pukkelpompoenen. 125.000 pompoenen werden afgekeurd door de afnemer omdat een hagelbui in de zomer ervoor had gezorgd dat de pompoenen plekjes hadden gekregen. Belachelijk vonden wij. De pompoenen waren immers nog prima te eten. Bovendien schijnen pompoenen met dergelijke plekken nog gezonder te zijn. We doopten de pompoenen om tot pukkelpompoenen, zetten een reddingsactie op en redden zo kuubskisten vol pompoenen. Het was een daverend succes. Even later volgde nog afgekeurde spinazie en bloemkolen die we omdoopten tot gouden bloemkolen.
De reddingsacties waren een succes, waarom doen we het nu dan niet meer?
Toch zijn we gestopt met reddingsacties. De reden is simpel. Wij willen vooral de boeren steunen die, voordat er ook maar een zaadje de grond in gaat, al de keuze maken om hun product op een andere manier af te zetten. We staan voor een korte, transparante keten waarin de macht verdeeld is en iedereen een eerlijke prijs krijgt. Als de keten volledig zo georganiseerd is, zullen er nooit meer no-waste acties nodig zijn. Dan wordt goed voedsel namelijk niet meer om de meest krankzinnige redenen afgekeurd.
Eigen boeren eerst
Wij steunen onze eigen boeren eerst. Dat klinkt misschien wat gek. Maar dat betekent niets meer dan dat we het liefste wortelen en zoete aardappelen blijven afnemen van de boeren die, voordat het zaadje de grond in ging, de samenwerking met ons zijn aangegaan. Juist omdat ze niet afhankelijk willen zijn van een oud systeem waarin ze zelf geen zeggenschap hebben over de prijs of de kwaliteit. Wij vinden dat we het niet kunnen maken om wortels van een boer uit Zuid-Holland te kopen terwijl Jan-Pieter van It Griene Strân in Workum ze ook voor ons heeft liggen én we al jaren geleden juist die samenwerking met hem zijn aangegaan.
Zijn no-waste acties dan slecht?
Dat wij niet (meer) meedoen aan no-waste acties, wil niet zeggen dat we ze slecht vinden. In tegendeel: We vinden het ongelooflijk knap hoe een club als No Waste Army het voor elkaar krijgt om telkens weer de aandacht van de media te trekken en miljoenen mensen bereikt door, aan de hand van dit soort acties, het verhaal van goed voedsel te vertellen. Dat hebben we ook nodig! We hopen dan vooral ook dat ze dat blijven doen. Op die manier groeit de markt voor goed voedsel alleen maar sneller. Dan kunnen wij onze focus houden op wat we nu doen en spoedig nog meer duurzame relaties met boeren aangaan. Win-win!
We zijn benieuwd of jij onze mening betreft no-waste acties deelt. Laat het vooral weten door een mailtje te sturen naar info@t.streekboer.nl!
Beste Sandra, ik vind het heel goed, dat je jullie standpunt met ons deelt!
En ik ben het er roerend mee eens om het te doen zoals je voorstelt!
Ga zo door en een hartelijke groet, Jacob Hein.
Wat fijn om te horen Jacob Hein, dank voor de reactie! Groet, Sandra
Hoi Sandra,
Ik kan goed begrijpen waarom de Streekboer niet meedoet, helder uitgelegd.
Wat ik nog zou willen toevoegen:
De kwartaalbox van No Waste Army is voor mij als afnemer goed te combineren met mijn wekelijkse ‘vers’bestelling bij de Streekboer, want zij leveren vooral ‘voor de voorraadkast’.
Dus je kunt gewoon deelnemer aan beide bewegingen zijn 😇.
Vriendelijke groet,
Anke.
Beste Anke, fijn om te horen! Beter kan niet volgens mij 🙂 Groet, Sandra