Waarom ga je uit loondienst, Monique? Maar blijf je toch wel samenwerken met De Streekboer? En komen er echt fysieke winkels? Is dat financieel wel haalbaar?’
Ze vuurt al deze vragen op mij af terwijl ze met argusogen kijkt, en tegelijkertijd zit er iets in haar blik van: ‘Maar wat zou het GE-WEL-DIG zijn!’
Die beide uitersten, van ‘ai dat kan toch niet’ tot ‘maar hoe gaaf zou het zijn!’, zitten inderdaad verankerd in het plan dat ik de komende maanden vanuit Stichting Jouw Dagelijkse Kost ga vormgeven. Inderdaad niet meer in loondienst van De Streekboer, maar dus wel in samenwerking.
Dat wat ik in de voormalige winkel deed en wat ik deed het afgelopen jaar voor De Streekboer heeft alles te maken met mijn wens om jou gezondere boodschappen te laten doen.
En dat ik dat wil, heeft weer alles te maken met het feit dat ik zelf zo veel van het leven hou dat ik niets liever wil dan dat jij ook gezonde keuzes kunt maken waar je je goed bij voelt.
In het Noorden werkt De Streekboer zelfs al bijna 9 jaar aan een groeiend klantenbestand. Elke week zijn er ongeveer 600 klanten die de boeren en onze initiatieven door dik en dun steunen. Maar de basis mag dus nog wel groeien en steviger worden!
Er blijft dus heel veel werk aan de winkel! Figuurlijk, maar dus ook letterlijk.
Daarom hebben we nagedacht: Hoe krijgen we nog veel meer mensen enthousiast voor de duurzame korte keten? Naast een webwinkel zou een fysieke winkel heel helpend zijn zodat meer mensen kunnen zien hoe makkelijk het eigenlijk is om rechtstreeks van de boer te kopen, zelf met verse producten te koken en ook nog eens binnen je boodschappenbudget te blijven!
Daarom heb ik het ‘oude’ winkelplan uit Leeuwarden weer eens uit de kast gehaald om verder uit te werken.
Een winkel realiseren kan al met 300 mensen/gezinnen die mede-eigenaar en tevens vaste klant in hun eigen winkel worden. Voor de drie hoofdsteden hebben we het dan totaal over 900 mensen/huishoudens.
Even voor de beeldvorming: Leeuwarden telt iets meer dan 100.000 inwoners, Groningen zelfs ongeveer 200.000 en Assen bijna 70.000. Volgens het CBS wonen er gemiddeld 2,1 mensen in een huishouden, dus in die drie steden samen zijn ruim 175.000 huishoudens. Slechts 900 daarvan zijn er nodig om naast de webwinkel ook fysieke winkels te creëren. Dat moet dus gemakkelijk kunnen!
In elke stad zijn dus zeker 300 mensen/huishoudens te vinden die kunnen en willen investeren in een gezond alternatief. Dat is gewoon mijn overtuiging. 😉
De winkel in Leeuwarden, en later dus in Groningen en Assen, gaat vanzelfsprekend samenwerken met De Streekboer. Omzet gemaakt in de winkel wordt gedeeld met De Streekboer. Als klant kun je kiezen om online je bestelling te doen zoals je dat nu al doet of dat je liever ter plekke kijkt wat je wilt gaan eten de komende week. Achter de schermen zorgen de coöperatieve winkel en De Streekboer ervoor dat de omzet eerlijk wordt gedeeld. Daar heb je als klant geen omkijken naar.
Want het gaat erom dat de duurzame korte keten sterker wordt, dan moet je in onze ogen samenwerken en klanten meer kansen geven om te kopen in die duurzame korte keten. Op deze manier kunnen we dat voor elkaar krijgen. Dus:
- Ben jij misschien zelf wel één van de 300 klanten in Leeuwarden (of Groningen of Assen) die mede-eigenaar/vaste klant wil worden? Laat het ons weten. We zetten je op de lijst. Investeren hoeft pas als we voldoende mensen hebben per stad.
- Kun jij helpen om per stad die 300 mensen te vinden? Dan kan ik jouw tijdsinvestering ook heel goed gebruiken, laat mij dat ook weten! Ik heb volop ideeën waarmee we iedereen in de stad kunnen laten weten wat we van plan zijn.
- En wil je straks gewoon klant worden als we dit ‘sprookje’ hebben waargemaakt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en lees mee hoe we ervoor zorgen dat onze kleinkinderen straks kunnen zeggen: ‘…En ze leefden nog lang en gelukkig…’.
Lees HIER de samenvatting van het plan en download de presentatie met meer achtergrond informatie