Goedemiddag! Oef, het is weer iets aangenamer buiten! Wat was het peentjes zweten vorige week. Maar we zijn blij dat alle producten goed zijn aangekomen en dankbaar voor alle lieve reacties die we kregen. Zo schreeft een klant: “Ik wil jullie bedanken voor de nette service. Het was al zo warm en Ubeey [Streekboer-collega, red.] bleef ondanks de hitte en drukte erg vriendelijk.” Dat is toch fantastisch om te horen!
Maar goed… ondanks dat alles qua inpakken en transport van de Streekboer producten de afgelopen week goed is gegaan, is deze extreme hitte toch wel zorgelijk. Wat doen we met onze planeet dat wij in Nederland te maken hebben met temperaturen van 40 graden Celsius? Vandaag is het Earth Overshoot Day : de dag dat we in 2019 verbruikt hebben wat de aarde in 1 jaar kan leveren.
Toen ik vorige week samen met mijn zoontjes in het zwembadje in onze achtertuin naar de combine en trekkers op het land aan het kijken was, moest ik terugdenken aan een aantal weken geleden. In een spontane bui ging ik met collega’s Maaike en Dieuwke naar The Biggest Little Farm: een film over een jong stel dat vanuit een appartement in California besluit een boerenbedrijf te beginnen. Het werd niet zomaar een boerenbedrijf maar een van de meest gediversifieerde boerderijen van de Verenigde Staten.
Als John en Molly op het bedrijf aankomen, is de grond zo dood als een pier. Zonder voedingsstoffen en mineralen in de bodem geen voedingsstoffen in het voedsel! John en Molly gaan de uitdaging aan om de grond weer levend te krijgen en te werken mét, in plaats van tegen de natuur. Het kost hen zeven jaar om de natuurlijke balans op 80ha grond weer te herstellen. De verleiding om voor de meestgebruikte opties te kiezen is vaak groot. Wanneer coyotes de kippen blijven opeten, zien ze geen andere optie dan een coyote af te schieten – net zoals andere boeren in de omgeving zouden doen. De coyotes blijven echter terugkomen. Dan komen ze er achter dat hun hond de kippen kan beschermen tegen de coyotes en dat deze wilde honden perfect zijn voor het verjagen van buidelratten. Het kost jaren om het natuurlijke ecosysteem te herstellen maar uiteindelijk werkte het in hun voordeel in plaats van tegen zich.
Waarom ik dit schrijf? Om terug te komen waar ik begon. We leven in een tijd waar de mens veel van de natuur vraagt. We plegen roofbouw op onze aarde. We onttrekken massaal grondstoffen uit de bodem. Vandaag is het Earth Overshoot Day: de dag waarop we wereldwijd evenveel grondstoffen hebben verbruikt als er in één jaar geproduceerd kunnen worden. Dat deze dag op 29 juli valt, betekent dat we eigenlijk 1,75 aarde nodig zouden hebben. Nog nooit eerder viel deze dag zo vroeg in het jaar. Ter vergelijking: pas in 1973 begon de mens meer van de aarde te vragen dan dat de aarde aan grondstoffen geven kon.
Een van de reden dat ik met De Streekboer ben begonnen, is omdat voor mij de meest tastbare manier is om iets aan het klimaatprobleem te doen. Door mijn voedsel te kopen bij boeren die het aandurven bewust op een andere manier te produceren, meer mét in plaats van tegen de natuur, veranderen we beetje bij beetje onze planeet .
Verandering zal komen in kleine stapjes, maar als we allemaal ons steentje bijdragen, zal de wereld er uiteindelijk mooier uit komen te zien. Opdat we volgend jaar mogen vieren dat Earth Overshoot Day later dan 29 juli valt!
Groet,
Sandra
oprichter De Streekboer