Deze week hebben wij weer twee nieuwe Streekboer Groentetassen. Elke week de lekkerste verse groenten uit het seizoen. Waar mogelijk uit de streek en sowieso biologisch gecertificeerd.
Wil je weten wat er deze week op het menu staat? Lees dan snel verder!
Inhoud kleine groentetas:
Aardappels
Regenboog peen
Peren doyenne
Spruitjes
Sinaasappel
Inhoud grote groentetas:
Peren Doyenne du Comice
Sinaasappel Navel
Broccoli
Prei
Groenselderij
Regenboogpeen
Spruiten
Boerenkool
Sinaasappel Navel
Broccoli
Prei
Groenselderij
Regenboogpeen
Spruiten
Boerenkool
Recept kleine groentetas: Indonesische spruitjes
Geschikt voor 2 á 3 personen.
- 400 gram spruitjes
- 200 gram champignons, in plakjes
- 250 gram kipfilet, in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
- 1 knoflookteen, geperst
- 1,5 el sesamzaad
- 1 el gembersiroop
- 1 tl sambal manis (of oelek)
- 2 el ketjap
- Peper en zout
- 1 scheut arachideolie
- 2 el gemalen kokos
- Meng als eerste de ketjap in een kom samen met de knoflook en stukjes kipfilet. Laat dit ongeveer één uur intrekken.
- Rooster daarna de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot dat ze licht bruin zijn. Bewaar deze vervolgens in een schaaltje.
- Kook de spruiten tot dat deze beetgaar zijn. Spoel ze af met koud water, dit houdt het nagaren tegen.
- Verhit vervolgens een scheut arachideolie in een wok of grote koekenpan. Smoor hierin de ui.
- Als de ui glazig wordt, voeg dan de kipfilet met marinade eraan toe. Roerbak dit vervolgens. Doe daarna de spruitjes en champignons erbij, de gember en gembersiroop. Voeg ook een beetje sambal toe. Schep het daarna goed door.
- Doe dan de gemalen kokos erdoor en schep het nogmaals goed door.
- Serveer het daarna op een bord en strooi de sesamzaadjes er overheen.
Serveertip: lekker met een rijst of noedels
Recept Grote groentetas: Pasta bolognese met kaas en bleekselderij
Geschikt voor 4 personen.
- 400 gram volkoren spaghetti
- 150 gram geraspte kaas
- 1 bleekselderij
- 500 gram regenboog wortels
- 1 prei
- 250 ml rode wijn
- 100 ml water
- 1 fles passata
- 1 takje oregano
- 5 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Water
- Peper & zout
- Snipper de ui. Snijd de knoflook, selderij, wortel en prei in stukjes.
- Verhit olie in een pan. Bak de uien voor 4 minuten. Voeg de rest van de groente en de knoflook toe. Bak dit ongeveer 5 minuten. Voeg daarna de rode wij toe en laat dit inkoken tot ongeveer 1/3e van de wijn over is. Voeg de passata, het water en kruiden toe. De kruiden kunnen aan de takjes blijven en later eruit worden gevist. Laat dit minimaal 20 minuten pruttelen.
- Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Kook de pasta. Giet de pasta af en doe er wat olijfolie door.
- Eet de pasta met de saus en bestrooi deze met kaas.