Volgens mij was het de eerste de beste Streekboerzomer dat de Koudumer beantjes aan mij – als Groningse – geïntroduceerd werden. Toen ik bij het zien van de groene bonken simpelweg ‘lekker, boontjes!’ zei, werd ik wat glazig aangekeken. Wat menig Fries weet ik als Groninger niet wist: deze boontjes zijn niet ‘slechts’ boontjes, het zijn de enige echte Koudumer Beantjes!
Een stukje geschiedenis: inwoners van Koudum worden ook wel Koudumer Beantsjes genoemd. De reden is dat hier tot de jaren 60 van de vorige eeuw uitgebreide tuinbouwactiviteiten waren. Er was zelfs een groente veiling waar groentekooplui van heinde en ver hun producten kochten. De Koudumer economie was vanaf het eind van de 19e eeuw tot en met de jaren ‘60 voor een groot deel met de tuinbouw verbonden omdat de groenten van de Koudummer grond beter smaakten dan groenten van elders. Het geheim? De unieke ligging van het dorp. Meer dan 10.000 jaar geleden begon het met de aanleg van een keileembult door de gletsjers in de IJstijd. Toen het ijs gesmolten was, begon de zandgrond te verstuiven. In de luwte van de bult dwarrelde het zand neer. Hierdoor werd een helling gevormd. Doordat de ondergrond begroeide, vormde zich humus dat zich mengde met het zand waardoor het door de tuinders zo geroemde humusrijke zwarte zand ontstond. De combinatie van de ligging op het zuiden, de ligging uit de wind door de bult én de vruchtbare grond vormen de basis voor succesvolle tuinderijen in Koudum. Planten krijgen meer warmte en voedingsstoffen toegevoerd waardoor ze beter groeien en eerder oogstrijp zijn. Door schaalvergroting in de afzet is de tuinbouw in Koudum grotendeels ten onder gegaan. Gelukkig verkoopt Kwekerij Trimpe zijn groenten nog rechtstreeks aan ons.
Dan over de boon…
wat de vraag blijft: wat maakt de boon zelf zo bijzonder? Het is een dikke, stevige boon zonder draden. Omdat de smaak zo zacht is, wordt het ook wel de aspergeboon genoemd. Kwekerij Trimpe is de laatst overgebleven bedrijfsmatige teler van het boontje. Mooi hè!?
Groet,
Sandra
Monique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.