De Streekboer nodigt gastbloggers uit hun expertise te delen met De Streekboer Community. Nynke van Middelaar van Longevitypraktijk Bewust met Nynke uit Scharnegoutum trapt af met een drieluik over voeding. Vandaag deel 1: suiker.
Internisten trekken aan de noodrem. Reden: teveel mensen vragen om een maagverkleining. Teveel mensen hebben obesitas, suikerziekte, hoge bloeddruk en andere problemen die gepaard kunnen gaan met overgewicht. Alleen in Nederland zijn dit er al meer dan 1 miljoen. En dit aantal gaat zeker stijgen de komende twintig jaar. Goed dus dat er aan de noodrem wordt getrokken. Want een maagverkleining is in mijn ogen geen oplossing voor dit probleem. Wat wel? Andere voeding. Andere keuzes. Een andere balans.
Probleem
Regelmatig krijg ik klanten in mijn praktijk die kampen met een suikerverslaving. Dit weten ze zelf niet. Dit is bij veel mensen dan ook een groot probleem. Ik ontdek dat bij een leefstijlcheck. Mensen hebben dan een dagboek bijgehouden wat ze allemaal eten en drinken en dit werk ik dan vervolgens uit in een overzicht met koolhydraten / eiwitten / vetten. Ook stel ik vragen over moeheid, trek in zoetigheid, gedrag onrustig, concentratie, willen stoppen maar het lukt niet. Mensen vragen dan vaak aan mij: wat is er dan zo slecht aan suiker?
Bewerkte suikers zijn verslavend!
Als je bewerkte suikers binnenkrijgt (want daar hebben we het dan over) dan komt er een stofje vrij in je hersenen, dopamine, dat ervoor zorgt dat je je happy voelt. Voor dat moment. Een verslaving. En een verslaving werkt zo: je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te voelen. Dat doe je dus ook, meer eten dan nodig is. Super slim dus van de levensmiddelenindustrie om overal suiker in te stoppen.
Bewerkte suikers zorgen voor een lange houdbaarheid
Dit is ook een reden waarom er aan veel producten suiker wordt toegevoegd. Suiker zorgt voor houdbaarheid. Bij jam bijvoorbeeld. Haal je de suiker eruit, let dan goed op dat je de jam bewaard in de koelkast.
Bewerkte suikers storen je bloedsuiker
Wanneer je veel suikers binnen krijgt, gaat je bloedsuiker schommelen. Hierdoor kun je je moe en hongerig voelen en ga je weer eten of drinken terwijl het niet nodig is.
Bewerkte suikers veranderen je smaak
En niet een klein beetje. Dit merk ik omdat ik regelmatig baksels maak voor mijn kinderen die weinig suiker gewend zijn. Andere kinderen vinden de suikerluwe baksels niet lekker. En bij mijn klanten laat ik ze dat zelf ervaren. Vier weken van de bewerkte suikers afblijven. Minimaal. En als je dan weer een sapje neemt of een koekje, dan is dat mierzoet geworden. Dat effect is ongelofelijk.
Bewerkte suikers zitten overal in
Om af te kicken moet je dus weten waar deze bewerkte suikers allemaal in zitten. Dat is een uitdaging op zich: etiketten lezen. Dan kom je er al snel achter dat suiker overal in zit.
(brood -sausjes, beleg, sap, limonade, yoghurt, bruine bonen, vleeswaren, vitamine D druppels, etc)
Oplossing: zelf aan de slag. Niet wachten op de levensmiddelenindustrie want dan kun je lang wachten. Kijk maar naar Amerika. Schiet niks op. Zelf aan de slag. Het heft in eigen handen nemen. Hoe? Zoek uit waar overal suiker in zit. Halveer je suikergebruik. En stop de bewerkte suikers! Hou dus natuurlijke suikers over. Zelf bakken en zelf koken zonder pakjes.
Zelf doen. Wij zijn anderhalf jaar geleden glutenvrij gegaan. Is net zoiets. En niet zo makkelijk als het wel lijkt, om het allemaal “even” zelf te doen. Het kost altijd, elke dag, veel tijd om drie maaltijden op tafel te zetten als je werkelijk alles zelf moet doen, en geen tarwe/gluten/lactose/noten/suiker/overige allergenen in je eten wil hebben. Mijn parter is diabeet type 1, met insulinepomp, en ik zelf heb de ziekte van crohn waardoor mijn lichaam de voedingstoffen vaak niet goed opneemt.
Ga er maar aan staan om dan nog een maaltijd te maken die lekker is, geschikt voor twee verschillende ziekten, en die voldoet aan koolhydraat/suiker arm, vetbeperkt, lichtverteerbaar, betaalbaar, glutenvrij en ook nog maakbaar binnen een redelijke tijd.
Ik heb helemaal voor de streekboer met lekkere verse en natuurlijke produkten, maar zomaar even de suikers mijden is meer dan alleen etiketten lezen, want leren hoe het dan wél moet, kostte ons ruim een jaar. ;-))