Scherm­afbeelding Om ..De afgelopen tijd vonden jullie in de rubriek “Koken met fans” afwisselend recepten, tips en boodschappenlijstjes van Tally, Rineke en Wilma.

Deze week een laatste tip van Rineke om divertariër te worden! Wat is dat nu weer? Onze laatste tip aan jou is: Doe zeker mee met één of meer van de vele mooie trainingen, workshops en andere activiteiten die ze aanbiedt. Heel erg de moeite en de investering waard!

Maar nu eerst terug naar Rinekes laatste tip: Word divertariër

Een divertariër eet alles wat er maar te vinden is met een hoge voedingswaarde. Heel veel verschillende dingen dus. Om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt om gezond, gelukkig en gezellig te blijven. Dat laatste is niet onbelangrijk. Wie een gezonde darmflora opbouwt voelt zich gezonder, gelukkiger en is dus gezelliger gezelschap. 😉 Het idee is: Eet vooral plantaardig, met ruimte voor hoogwaardige dierlijke producten.

Ingrediënten Zomerse divertariër schotel

  • gekookte peulvruchten (het liefst een mix van kleuren en soorten)
  • gekookte graankorrels (zoals haver, gerst of kamut) of boekweitpasta
  • olijfolie
  • rode (of gele) uien
  • tenen (zwarte) knoflook
  • (zongedroogde) tomaten
  • sperziebonen, wortel-, zoete aardappel– of pompoenstukjes,
  • rode paprika, prei of koolreepjes
  • groene pesto
  • verse kruiden zoals basilicum,oregano, rozemarijn en bieslook
  • peper, Keltisch zout of zeekraalzilt naar smaak
  • wat zeewieren (bijvoorbeeld zeesla of balsamico azijn

Bereidingswijze Zomerse Divertariër Schotel

  • Als je gedroogde peulvruchten gebruikt, zet je ze een dag van tevoren in de week.
  • Kook de peulvruchten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je conserven uit glas gebruikt, spoel je ze enkel goed af.
  • Kook ook de volkoren graankorrels of pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan, fruit de ui en knoflook een paar minuten aan.
  • Voeg de groenten toe en bak even mee.
  • Draai de warmtebron iets lager en voeg een scheutje water toe.
  • Stoof de groente beetgaar.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de pesto, zongedroogde tomaten, kruiden, peper en zout toe.
  • Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe.
  • Op het laatst schenk je een scheut lekkere balsamico over je schotel.
  • Kies vervolgens de ingrediënten voor je garnering, doe het in kommetjes, zet ze op tafel en laat iedereen zijn eigen keuze maken.

Suggesties voor de topping:

Een schaaltje feta, mozzarella, panir, hangop of veganistische witte kaas, tempé/lupeh, gestoomde kip, ansjovisjes, sardientjes, geroosterde noten/pitten/zaden of gepocheerde eieren. En nog wat lekkere antioxidanten extra, zoals een schaaltje olijven, artisjokken, asperges, kappertjes, zongedroogde tomaatjes, kiemen of microgroenten en nog wat extra vierge olijfolie en pesto. En eventueel nog wat tarwekiemen of Edelgistvlokken voor extra B-vitamines. Zet ook nog wat extra balsamico, olijfolie, peper, zout en zeewieren op tafel.

Lees HIER achtergrondinformatie. We wensen je alvast heel smakelijk eten!


Tallyrinekewilma

Meer over het drietal dat de komende tijd inspiratie aan je doorgeeft:

Tally

💚 Voormalig eigenaar verpakkingsvrijewinkel Potje Met te Surhuisterveen
💚 Leefstijl- en vitaliteitscoach
💚 Kookfan en schrijfster van het boek ‘Het Totaalrecept’, een boek over gezond eten maar vooral over een vitale leefstijl

Rineke

💚 Voedingsexpert
💚 Schrijver van talloze boeken over voeding
💚 Samen met partner Jan eigenaar van Heerlijk Westerwolds Land waar ze hun droom waarmaken: Op agro-ecologische wijze de mooiste producten verbouwen én daar trainingen en lezingen over geven

Wilma

💚 Streekboer chef klantenservice en administratie
💚 Te zien als Streekboer afhaalpuntbeheerder bij de Sluisfabriek in Drachten
💚 Trotse moeder van drie tieners
💚 En bovenal: Onze kantoorfoody met altijd inspiratie voor lekkere en gezonde recepten

Geef een reactie

whatsapp knop