Scherm­afbeelding Om ..

Robert komt lachend binnen: “Ik durf het bijna niet te vragen, want de vorige keer ging het daarna helemaal los.”

Hij doelt op het moment dat hij stom toevallig vroeg naar split-erwten. Ik zei dat ik alleen Dik Trom’s had, en daarna lag onze website plat. Maar dat bleek gelukkig toch niet aan ons gesprekje te hebben gelegen, maar aan een uitzending van BinnensteBuiten.

Toch durft hij nu haast het risico niet meer te nemen door hardop uit te spreken wat hij nu graag wil kopen.

‘Zeg het dan maar heel zachtjes’, geef ik hem als advies. Ik luister goed en het et blijkt gort te zijn!

Heel toevallig hadden daar al meer klanten naar gevraagd, en dus had ik het bij Agnes op het woord gegooid. En die kon het wel leveren. Het heet dan naakte gerst. Gort is immers een gepelde gerstekorrel.

En is gort dan weer hetzelfde als grutten? Grutten is een verzamelnaam voor gepelde graansoorten. Gort is er daar dus eentje van.

En parelgort dan? Dat is een rond geslepen gort korrel.

Goede grutten, wat een informatie?!

Hoe leuk zou het zijn als Agnes een keertje op een zaterdagmiddag naar de winkel komt om te vertellen? Dan nemen we het gelijk op in een podcast, zodat ook iedereen die geen tijd heeft om te komen, meer leert over de producten die in de molen worden verwerkt. Want dat is heel wat meer dan meel en bloem!

Maar nu terug naar het recept.

Mijn moeder lust geen boerenkool, dus dat hebben we als kinderen nooit voorgeschoteld gekregen. Ik had dan ook nog nooit gehoord van het oude recept om boerenkool met gort te koken.

Ik vroeg Robert naar het recept. ‘Nou, dat is niet zo moeilijk hoor. Dat is gewoon boerenkool koken, de aardappels koken en stampen, en de gort koken en toevoegen. Ik doe dan dus gort in plaats van melk, want die gort maakt het lekker smeuïg. En wat zout naar smaak toevoegen natuurlijk. Hoeft niet, kan wel.

Dus dat! Zo makkelijk eigenlijk.’

Dus dit is het boodschappenlijstje:

Wat een leuk idee. Ik neem zelf ook een pakje mee en ga thuis eens aan de slag. Mijn moeder eet toch niet mee, en wij vinden het wel lekker. Ze weet niet wat ze mist. 😉

Culinea schreef het recept helemaal uit (let er wel even op dat je onze gort iets langer moet koken).

Rineke Dijkinga maakte nasi van naakte gert; een super leuke lokale vervanger voor rijst. Dat recept vind je hier. 

 

Geef een reactie

whatsapp knop