..

Een heel toepasselijk recept kreeg ik deze week van Esther. Ze wist het niet eens, maar het sluit naadloos aan op de vraag van deze week die gaat over flessen en doppen.

De doppen gaan uiteraard niet in het recept maar de yoghurt die in de fles zit wel!

Wildplukken
Esther houdt zelf heel erg van wildplukken. Maar ook als je daar niet zo bedreven in bent, kun je iets met dit receptidee voor een vers kaasje, zei ze.

‘Het is echt heel eenvoudig, maar zoooo leuk om te doen!’ Als ze het vertelt, krijg ik ook zin om het te gaan doen; zo enthousiast is ze erover!

‘Ik heb hem nu even niet zelf gemaakt, anders kon ik je dat laten zien, maar geloof me, het ziet er echt zo gaaf uit. En de smaak is heerlijk kruidig en romig!’ aldus Esther

Ingrediënten Wildpluk Hangopkaas

  • Yoghurt zonder smaakje, die kan van elke boer zijn die dat aanbiedt in de webwinkel.

Eventueel, als je je wildpluktalent niet vertrouwt, kies je dingen uit de webwinkel als:

Durf je het avontuur wel aan? Ga dan lekker plukken. Wil je eerst meer informatie? Koop dan een van de vele boekjes over wildplukken of ga eerst op wildplukwandeling.

Een tip: Was hetgeen je plukt altijd goed. Honden, katten, vossen en overige dieren doen hun behoefte immers overal en nergens. Dat wil je niet op je kruiden houden.

Nu de tips voor de kleur in je ‘kaasje’. Gebruik:

  • Gele blaadjes van een paardenbloem.
  • De bloemblaadjes van rozenbottels zijn ook eetbaar en heel Instagrammable.
  • De paarse bloemen van hondsdraf.

De app PlantNet kan heel handig zijn om te leren wat wat is in de natuur. Die kun je gratis op je smartphone zetten.

Bereidingswijze Wildpluk Hangopkaas

  • Hak de knoflook zo fijn als je kunt.
  • Roer de knoflook met een snufje zout door de yoghurt.
  • Laat de yoghurt in een schone dunne keukendoek uitlekken in een vergiet die ik in een iets wijdere kom zet.
  • Zet het een aantal uren (tot wel 48 uur) in de koelkast.
  • Als je de hangop dik genoeg vindt, haal je het uit de koelkast.
  • Schraap alles uit het doek in een bakje waar je ook een deel van de bloemblaadjes in hebt gedaan.
  • Meng alles voorzichtig door elkaar.
  • Neem dan weer een dunne keukendoek.
  • In het midden leg je de overgebleven bloemblaadjes.
  • Maak een bolletje van het kaasje met de kruiden en leg het in het midden.
  • Knoop de doek nu strak dicht zodat de overgebleven bloemblaadjes mooi aan de buitenkant gaan plakken.
  • Hang het geheel nog een paar uur op een koele plek om het laatste vocht eruit te laten lopen, en je kaasje is klaar.
  • Geniet ervan in een salade of op de boterham.

Nog een laatste tip voor als je sneller moet zijn: Je kunt ook kant-en-klare hangop kopen, of de yoghurt Griekse stijl. Dan kun je die 48 uur in de koelkast overslaan. Maar ik vind het zo leuk om zelf te doen. 😉 Kijk maar wat bij jou past!

Geef een reactie

whatsapp knop