Marieke viste het potje mosterd uit haar boodschappenkrat en zei teleurgesteld dat het niet het juiste potje was. ‘Ik heb altijd die van Abrahams. Want ik wil per se de mosterd gemaakt van mosterdzaad van eigen bodem.’
Dit soort bewuste klanten hebben we graag! En vol trots konden wij zeggen dat, na het jammerlijke faillissement van Abraham’s mosterdfabriek in oktober 2022, De Graanrepubliek in Groningen met hetzelfde biologisch geteelde zwarte mosterdzaad van akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen mosterd heeft geproduceerd!
Marieke was helemaal blij met dit nieuws en stuurde mij daarna het recept voor mosterdsoep dat ze er mee gaat maken. Een recept met alternatieven voor zowel een veganist als een carnivoor. Marieke is gewenst om met alle wensen en uitgangspunten mee te bewegen. ‘Bij ons aan tafel is geen gedoe alleen gezelligheid. Die ene carnivoor is de enige die wel eens moppert de hij degen is die het meest moet aanpassen. Want hij eet ook gerust vegan als dat eens zo uit komt hoor. Kan allemaal prima.’
Streekboerboodschappen voor 4 flinke koppen soep
- Groninger mosterd
- Klontje roomboter (35 gram?) (Of kokosolie als onze oudste mee eet, ze is vegan.)
- Ongeveer 40 gr tarwebloem (of andere natuurlijk)
- Bouillonkruiden voor liter bouillon
- Prei, ui of sjalotje en paar teentjes knoflook
- Room (van Buurvrouw Durkje of een plantaardige variant)
- Voor wie wil: spekblokjes en als die er niet zijn zijn de rookvleesblokjes van Oer de Wiel een aanrader! (Die houd ik altijd apart zodat wie wil ze kan toevoegen dan wel achterwege kan laten)
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Ik snij alle groente. Van de prei laat ik, als ik eraan denk, een paar ringen achter voor de garnering. Als ik dat vergeet, dan strooi ik er wat groene verse of gedroogde kruiden overheen die ik voor handen heb.
- De ui en de knoflook fruit ik aan met een flinke klont roomboter (of kokosolie als onze oudste dus mee eet).
- Dan voeg ik de bloem toe om een roux te maken. Een minuutje of vijf laten garen maar niet te bruin laten worden, dan alvast wat bouillon toevoegen. Scheut voor scheut voeg je na het garen al roerend de rest van de bouillon toe.
- Als de bouillon is opgenomen en er een glad geheel is ontstaan, voeg ik de prei toe. Even laten garen en daarna met de staafmixer helemaal weer glad maken. Wil je structuur in de soep dan moet je dat laatste niet doen natuurlijk. Kan beide.
- Dan schep ik de mosterd erbij. Drie lepels ongeveer. Even proeven tussendoor wat jij het lekkerste vindt. Met een scheutje room maak je het romig. Ik gebruik die van Buurvrouw Durkje maar je kunt ook iets plantaardigs kiezen uiteraard als je hem vegan wilt maken. Met peper en zout naar smaak afmaken.
- Ik heb in mijn gezin soms een mee-eetende veganist, een onvervalste carnivoor, een vegetariër en ikzelf als flexitariër, dus ik ben gewend het vlees apart te houden en als iedereen er is dus zelfs helemaal vegan te koken. Helemaal niet lastig, bij ons kan gewoon alles ;-). Dus ik bak de spekreepjes uit en serveer ze er in een los schaaltje bij. Samen met die prei-ringen als ik die niet per ongeluk allemaal mee in de pan heb getjoept. 😉