Scherm­afbeelding Om ..Totaal toevallig loop ik Wander van Fryslan Fungies tegen het lijf. Nou ja, totaal toevallig? Zal wel meevallen, want we bewegen ons beide in een duurzame en circulaire bubbel. Dus dan kom je elkaar wel eens spontaan tegen.

We hadden het even over hoe het loopt met de verkoop van de gedroogde oesterzwammen. Ze zijn inmiddels in prijs verlaagd zelfs en teruggerekend naar vers dus vergelijkbaar in prijs.

Er komen ook nog steeds vragen over waarom de verse oesterzwammen en champignons helemaal uit Uden komen. Daar is wel een logische reden voor, maar wij snappen dat het in eerste instantie raar overkomt.

Waarom komen verse champignons uit Brabant?

In het begin kwamen de champignons die via De Streekboer te koop zijn van Koolen uit Marum. Wij besloten na een tijdje echter over te stappen op de biologische champignons. Deze werden echter in Noord-Holland geteeld en kwamen bij ons via de biologische groothandel: BioNoord.

Alleen is BioNoord van leverancier gewisseld. Die aanbieder levert naast champignons ook oesterzwammen, maar ze komen dus wel uit Brabant.

We kunnen niet wekelijks zelf een relatief kleine hoeveelheid champignons uit Noord-Holland halen. Zo is het dus gekomen dat we geen ‘lokale’ biologische champignons meer hebben.

Ingewikkeld, hè? Alles lokaal en biologisch inkopen lukt nog lang niet altijd, zoals je ziet. Maar we zijn wel mooi onderweg!

Wie dus hecht aan een lokale variant kan kiezen voor de gedroogde zwammen van Fryslan Fungies. Die zijn dus niet biologisch, dat lukt ook niet omdat ze geteeld worden op reststromen en die zijn nu eenmaal niet biologisch. Bij de productie wordt verder uiteraard geen chemie meer gebruikt.

Recept: Oesterzwammen met gort

 

 

Bereidingswijze

Het is eigenlijk een AVG’tje waarbij de Gort voor de aardappels is gewisseld, de groenten gewoon groeten zijn en het vlees door de zwammen wordt vertegenwoordigd. 😉

  • Als eerste begin ik met de gort, die heeft het meeste tijd nodig om lekker romig te worden.
  • Doe de naakte gerst (dat is dus gort) met water in een pannetje. Voor elk kopje gort twee kopjes water. Ik voeg naar smaak de bouillonkruiden toe en laat het samen aan de kook komen en op laag vuur een klein uurtje pruttelen. Af en toe even kijken of het niet droog kookt natuurlijk.
  • Het originele recept is met venkel maar dat is er nu nog niet. Witlof of roodlof kan ook als groente gebruikt worden. Maar eigenlijk kun je elke groente kiezen die je lekker vindt hoor! Stukjes wortel doe ik ook wel eens. Of zelfs rode bietjes! Zo wordt het steeds een heel ander recept. Fijn voor de variatie dus. Wortel of bietjes laat ik met de gort mee garen in kleine blokjes.
  • Oesterzwammen gebruik ik dus als vleesvervanger, in dit geval lekker krokant gebakken ingrediënt.
  • Bestrooi de oesterzwammen met zout en laat ze zo 30 minuten rusten. Verhit een deel van de boter met de rozemarijn en de tijm in een pan (breng langzaam naar een hoge temperatuur). Let op het rookpunt, daar moet je altijd onder blijven!
  • Voeg de oesterzwammen toe als het goed heet is zodat ze niet meer vastplakken. Wacht tot ze goed bruin zijn. Draai of schud ze om om ook de andere kant te bakken.
  • De zwammen haal je nu even uit de pan om het tweede deel van de boter te smelten. In de laatste vijf minuten voor het serveren voeg je de zwammen weer toe om nog even door te laten pruttelen.
  • Maak het bord dan mooi op door eerst een bedje te maken van de gort. De groente er overheen of, als je wilt, erdoorheen (dat doe ik dus altijd met de wortel en de bietjes in stukjes. Die laat ik mee zacht worden tijdens het koken van de gort). Drapeer de gebakken oesterzwammen er bovenop, met nog wat gedroogde kruiden naar smaak maak je het helemaal tot een plaatje!
  • Echt heerlijk en compleet deze maaltijd!

Geef een reactie

whatsapp knop