Vorige keer had ik een recept voor een stoofpotje. Dit keer ook een soort eenpansgerecht, maar dan uit de oven: Moussaka. Het is wel wat meer werk, vooral wanneer je nog nooit zelf bechamelsaus hebt gemaakt, maar de moeite waard, want zóóó lekker dit!
Ingrediënten Moussaka
- 2 aubergines, in dikke plakken
- 300 gr vastkokende aardappels, in schijfjes van een halve cm en even voorgekookt
- 1 courgette, in dikke plakken
- Een blikje linzen (dat gebruik ik in dit recept in plaats van gehakt, maar gehakt kan natuurlijk ook)
- blikje tomatenblokjes of verse tomaten in blokjes gesneden
- potje/blikje tomatenpuree
- een ui
- paar teentjes knoflook
- oregano (1,5 tl)
- kaneel (1 eetlepel)
- bouillonblokje
- paar eetlepels olijfolie
Ingrediënten Bechamelsaus
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 300 ml melk
- laurierblaadje
- 50 gr geraspte kaas
- snufje nootmuskaat
- 1 ei
Bereidingswijze Moussaka
- Kook de aardappelschijven even voor.
- Snijd ondertussen de aubergines en courgette in plakken van ca 1 cm mm.
- Bestrooi de aubergines met wat zout en dep ze later droog.
- Bestrijk de plakken daarna met wat olie en grill ze in de pan of tussen de contact-grill of bak ze gewoon even in een pan. Doe dit ook met de courgetteschijven.
- Snij de ui en knoflook en bak een paar minuutjes.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
- Voeg dan de tomatenblokjes, oregano, kaneel, peper en zout toe en het bouillonblokje.
- Laat dit 10 minuutjes pruttelen en gooi op het laatst de uitgelekte linzen.
- Proef of de saus goed op smaak is.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Verhit de boter in een steelpannetje voor de bechamelsaus.
- Voeg beetje bij beetje gezeefde bloem toe en bak de roux een paar minuten.
- Giet dan beetje bij beetje de verwarmde melk erbij blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer inzitten.
- Voeg het blaadje laurier toe en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
- Laat ongeveer 30 gr kaas smelten in de saus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Laat een paar minuten afkoelen, verwijder het laurierblaadje en klop dan ook het ei door de saus.
- Vet de ovenschaal in.
- Verdeel ongeveer de helft van de gegrilde aubergine over de bodem van de ovenschaal.
- Verdeel hier de aardappelschijfjes over.
- Dek af met een laag tomatenmengsel.
- Herhaal dit nog een keer met de gegrilde courgette (courgette, aardappel, tomatenmengsel).
- Als laatste een laag aubergines en giet hier de bechamelsaus over.
- Bestrooi met de rest van de kaas.
- Zet de moussaka ongeveer 30 minuten in de oven.
καλή όρεξη