De tweewekelijkse brief van mij aan Monique

Al pratende over de Whatsapp kwamen we tot de conclusie dat onze conservatie een nieuwe invalshoek kan gebruiken. Waar we de afgelopen tijd met name gefocust hebben op waarom lokaal eten zo belangrijk is, gaan we ons de komende tijd richten op de pareltjes uit de eigen regio. Om de week kiezen we een van onze eigen pareltjes uit en leggen we uit waarom we dit nu echt een lokaal topproduct vinden.

Toevallig was er afgelopen dinsdag een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger over lokaal voedsel (hier online terug te zien). Hierin werd ook de vraag gesteld: wat is nu eigenlijk een streekproduct en wat is een lokaal product? De conclusie was: lokaal komt uit de buurt, een streekproduct – neem Groninger poffert of Friese oranjekoek – heeft ook een speciale betekenis buiten de streek. Wat mij betreft zijn zowel onze streek- als lokale producten pareltjes en gaan we het over beiden hebben de komende tijd!

Ik zou graag beginnen met een heel basaal product: de aardappel. Waarom? 1. Omdat deze veelvuldig in het nieuws is geweest de afgelopen tijd vanwege de overschotten van boeren door Corona en 2. omdat de seizoenswisseling weer begonnen is: belangrijk om je bewust van te zijn.

Vrijwel alle producten zijn het lekkerste als ze dagvers uit de grond of van de plant komen. Toch zijn ook voldoende groenten prima lang te bewaren. Dat is maar goed ook, want daardoor hebben we bijvoorbeeld jaarrond aardappelen. De eerste – hele vroege – Hollandse nieuwe aardappelen komen in juni van het land. Toch liggen er al vanaf maart/april nieuwe oogst aardappelen in de schappen van de supermarkt. Dit zijn aardappelen die in bijvoorbeeld Israël of Malta zijn gepoot in november en daardoor al in maart geoogst kunnen worden. Met name de afgelopen maanden kwam hierop veel kritiek omdat Nederlandse boeren vanwege Corona hun aardappels niet kwijt konden en de supermarkten met Israëlische aardappels gingen stunten.

aardappelveld

In de periode vanaf juni begint de overlap van Noord-Nederlandse aardappelen ook in onze webshop. Enerzijds hopen we natuurlijk dat de schuren van alle streekboeren leeg gekocht worden, anderzijds smul ik zelf ook het liefste van de verse, nieuwe aardappelen.

In ieder geval is er keus. Welke keus je maakt, is aan jou. De oude aardappelen zijn uiteraard goedkoper en kwalitatief minder. De oude aardappelen kopen zorgt ervoor dat de boer leeg verkoopt. De nieuwe aardappelen daarentegen zijn niet te versmaden… Hetzelfde geldt overigens voor de uien. Ook goed om te weten: voor de appels en peren geldt dat de nieuwe oogst nog net niet klaar is en het harde fruit wat nu aangeboden is – uiteraard – niet meer de kwaliteit heeft van vers geplukt fruit. Wanneer de nieuwe oogst aangeboden wordt dan laten we het natuurlijk weten!

Tot zo ver mijn stuk over de (Noord-)Nederlandse pieper. Ik ben benieuwd met welk product jij volgende week komt!

Liefs,
Sandra


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop