Een keukenprinses ben ik niet. Maar één recept maak ik graag. Ik kan het alleen nooit onthouden.
Ik heb het van een vriendin met wie ik een tijdje een huis deelde. Ik hoef haar maar te appen om te vragen: ‘Wil jij dat recept nog eens doorsturen van die pompoen?’ Ze weet dan gelijk welk recept ik bedoel.
Ze maakte het toen haar volwassen kinderen met hun aanhang kwamen eten. Ik woonde er toen nog maar net. Hoewel ze een familieavondje hadden vroegen haar kinderen of ik ook mee wilde eten. Het is voor mij een onvergelijkelijk leuke avond geworden. Daarna hebben we nog veel leuke momenten gehad aan die keukentafel met het hele gezin, waar ik sinds die avond spontaan onderdeel van was geworden. Een onbetaalbare tijd in mijn leven! Waarschijnlijk dat ik het recept daarom zo lekker vond. 😉
De setting en de gezelligheid onthoud ik dus beter dan het recept zelf want ze moet me elk jaar en paar keer een foto uit haar kookboek sturen. Ik ga daarom nu, onze variant er van, met je delen. Dan kan ik het hier zelf voortaan ook terug vinden 😉
Boodschappen van De Streekboer (recept is voor ongeveer 4 personen):
- 200 gram Quinoa
- Pompoen (zeker vroeg in het seizoen hoef je die niet te schillen. Later word de schil wat harder en bitterder. Maar voorlopig kun je hem zo in stukken hakken. Scheelt een boel gedoe!)
- Pitten eruit halen om te drogen en te roosteren. Als je daar geen geduld of tijd voor hebt vervang je dat voor walnoten. Die zijn nu op in onze shop jammer genoeg.
- Paar takjes verse tijm
- Fijn gehakte peterselie
- Flinke scheut Olijfolie (vanaf volgende week in de shop! De olijfolie die de klanten van Jouw Dagelijkse Kost nog wel kennen!
- 2 lepels roomboter
- 4 preien In lekker grove ringen, of van die mooie diagonale stukken. Het oog wil ook wat.
- 2 teentjes knoflook
- 2 wortels
- Ongeveer 1,5 liter groente bouillon
- 50 gram Oude kaas De oudste die je kunt vinden van Durkje bijvoorbeeld of Kleikracht heeft het ook wel eens.)
- En dan hooguit nog wat peper en zout naar smaak toevoegen.
Werkwijze: (Ik doe het nogal op gevoel altijd hoor. Ik zal het ongeveer vertellen wat ik dan doe)
- Kook de quinoa zoals op het pak staat aangegeven. Je gaat hiervan een risotto-achtig recept maken.
- Leg op de bakplaat van de over de blokjes pompoen en een deel van de tijm
- Voeg ongeveer de helft van de olie toe en hussel de boel wat.
- Beetje peper en zout naar smaak en gevoel toevoegen
- Dat mag dan alvast in de over, ongeveer 35 minuten op 200 graden. Af en toe husselen natuurlijk.
- Dan in de koekenpan, ter voorbereiding van het risotto-achtige deel van dit recept, de rest van de olie en de helft van de boter. Fruit daarin de prei en de knoflook.
- Doe hier de rest van de tijm bij. Eventueel voeg je hier eventueel ook champignons of andere padenstoelen aan toe.
- Na een paar minuten voeg je ook de worstel in stukjes er aan toe om het samen te laten garen.
- Als de wortels wat zacht worden mag de quinoa erbij en ook een flink deel van de bouillon.
- De rest van de bouillon voeg je alleen toe als het wat te droog wordt na een paar minuten koken.
- Ondertussen zijn de blokjes pompoen uit de oven gaar. Je kunt ze samen met de ‘risotto’ serveren.
- Vergeet de peterselie niet als garnering samen met of de pompoenpitten of de gehakte noten en natuurlijk de geraspte kaas om het af te maken!
Ik hoop dat je er net zo’n onvergetelijk diner mee zult hebben als dat ik dat had!
Wist je trouwens dat Pompoen niet alleen heel gezond is voor jezelf maar nog veel meer meerwaarde heeft voor het geheel? Een heel zinnig gewas dus, waar je eindeloos mee kunt variëren.