Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en de ui. Rasp de aardappelen, knoflook en ui of hak ze fijn in een kleine hakselaar. Voeg hieraan de rest van de ingrediënten, tot aan de eieren toe. Proef even. Is het lekker op smaak? Voeg dan de eieren en een scheut olijfolie toe. Maak er circa 14 burgers van
  2. Traditioneel worden ze dan gebakken in een koekenpan met wat olie. Ik doe ze liever in de oven. Maak er circa 14-15 hoopjes beslag van die je op een (met flink wat olijfolie ingevet) vel bakpapier op een bakplaat legt. Dan heb je veel meer meer grip op het bruin worden. Zie bij gezondheidstips. Zet de bakplaat op het middelste rooster in de oven op 140 graden in een goed voorverwarmde oven. Keer ze na ca. 10-15 minuten om. En bak nogmaals 15 minuten. Ze horen een beetje knapperig en lichtbruin aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant te zijn.

Ingrediënten voor circa 14 pannenkoekjes

Aardappel Uien Pannenkoekjes

  • 400 g kruimige aardappels
  • 200 gram ui
  • Eventueel 2 tenen knoflook
  • 50 gram volkoren meel
  • Grof zeezout en peper naar smaak
  • 2 eieren
  • Olijfolie om bakpapier goed in te vetten
  • Toefje zure room/kwark/hangop met daslook, bosui, bieslook of dille om erbij te serveren
    Of ook erg lekker: met een zoetige uien/honing saus erover.

 

Geef een reactie

whatsapp knop