Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Bereiding
- Was de boerenkool goed en laat het water goed uitlekken in een vergiet. Blender ook de wat minder mooie bladeren en stelen mooi fijn.
- Doe in een kom en voeg alle ingrediënten eraan toe. Meng goed en proef. Voeg naar hartenlust nog iets toe als je dat lekkerder vindt.
- Doe het mengsel op 1 of 2 bakplaten op bakpapier wat je invet met olijfolie (ik gebruikte er 2 van 26 x 38 cm) Druk plat en leg er een laagje folie over. Maak de crackers egaal glad met een deegroller. Verwijder de folie en kerf er repen in (zie foto’s onderaan dit recept) Zet ze in een voorverwarmde oven op 140 graden. Haal ze er na circa 35-40 minuten uit en doe ze in de droogoven (je zou ze uiteraard ook in een gewone oven kunnen maken en dan heel regelmatig het vocht laten ontsnappen maar dat zou ik je niet aanraden: ze moeten dan uren in de oven en je energieverbruik zal hoog zijn)
- Zet je droogoven op 57-68 graden en laat ze minimaal 4 uur indrogen. Controleer of ze dan krokant en droog zijn en bewaar ze heel goed in een afgesloten doos/trommel in het donker.
NB: goed om te weten dat de crackers op de foto nog niet in de oven zijn geweest. Na het drogen hebben ze een veel donkerder, minder groene kleur.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram fijngesneden boerenkool
- 50 gram tamari
- 6-7 gram wakame (of een ander zeewier)
- 150 gram Tahin
- 125 gram pompoen- of zonnebloempitten
- 100 gram meel (ik gebruikte haver/boekweitmeel)
- 30 gram olijfolie