Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Bereiding
Pickle versie:
Verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de kool (meerdere kleuren zoals witte, rode en palmkool zijn het mooist) en schaaf de met de mandoline heel dun. Schil ook de wortel en snijd ook deze heel dun. Met een goed mes heel dun snijden kan uiteraard ook als je geen mandoline hebt. Doe de groente in een kom en doe er 12 gram zeezout bij (of misschien duidelijker: gebruik altijd 2% zeezout van het groentegewicht). Meng alles met schone handen goed door elkaar. Voeg 2 eetlepels witte balsamico- of appelazijn toe. Doe alles in de pickle (pers), doe de deksel erop en laat het ca. 24-36 uur staan onder druk staan. Vaak moet je na een tijdje de pers nog even weer aandraaien. Laat na deze bereidingstijd de pickle uitlekken in een vergiet. Doe er een een theelepel zeesla (truffelwier) door en meng in een kommetje de kefir met de honingmosterd. Voeg eventueel nog wat peper toe.
Met een basispickle kun je echt alle kanten op qua smaken. Voeg eventueel een appel toe, of wat citroen of sinaasappel rasp. Of voeg er wat kruiden of specerijen aan toe. Overheerlijk en gezond.
Meer pickle inspiratie? Peter van Berckel schreef er het prachtige boek Tsukémono over. Heb je geen pickle? Via Peter kun je ook een pickle(pers) aanschaffen. Ze zijn er in allerlei maten en materialen.
Blancheer versie:
Geen pickle pers? Of wil je het vandaag nog eten? Blancheer de groenten dan heel even (dan niet de 2% zout toevoegen) en spoel af onder koud water. Laat goed uitlekken en maak de salade verder op smaak met de ingrediënten zoals beschreven. Of volg natuurlijk volop je eigen creativiteit.
Ingrediënten
- 500 gram witte kool* (maar meerdere kleuren kool is ook erg mooi om te zien)
- 100 gram winterwortel
- 2 eetlepels witte balsamico- of appelazijn
- zeezout (standaard gebruik je 2% zeezout van het groentegewicht)
- 75 gram rauwmelkse hangop, kwark of kokosyoghurt
- ca. 25 gram honingmosterd
- eventueel 1 theelepel zeesla (truffelwier) of bijvoorbeeld nori crinkles
- groene kruiden ter garnering (bieslook, venkel- of dilleloof, wat pepermuntblad of wat je maar lekker vindt
- eventueel een paar draaien peper uit de molen en een teentje knoflook* wil je een veel zachtere bite, kies dan voor spitskool
Deze rode kool komt uit de Friese klei en is gegroeid onder de zilte lucht van de waddenwind, biologisch-dynamisch geteeld. De stukken grond waar de gewassen op groeien zijn gelegen aan de zeedijk. Rode kool bevat veel calcium en ijzer. Deze rode kool behoort tot het ras Roxy, dat het meest geschikt is gebleken voor [...]