Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Deze week een recept dat een beetje meer context nodig heeft: Paté. Veel mensen gruwelen bij de gedachte dat ze orgaanvlees moeten eten, anderen vinden bijvoorbeeld leverpastei heerlijk. Helaas zijn de traditionele blikjes leverpastei te zout, zitten er te veel onnodige toevoegingen in (verdikkingsmiddelen, aroma’s, anti-oxidanten, etc.) en is het vlees van dubieuze komaf. Zonde want lever is, wanneer het niet overmatig geconsumeerd wordt en van goede komaf is, misschien wel het meest vitale stukje vlees. Het is rijk aan vitamine A, B12, B3, Q10, choline, liponzuur, ijzer en vitamine B2. Vandaar dat we deze week een recept delen om zelf eens kippenleverpaté te maken. We zijn benieuwd wat jij er van vindt!
Bereiding
De boekweit wellen in heet water. Na 15 minuten het weekwater weggooien en het water eruit knijpen. De kippenlevertjes, uien, knoflook, specerijen en fijngesneden oesterzwammen fruiten in roomboter of olijfolie. Na een paar minuten het bouillonblokje en het water toevoegen. Laat het ca. 10 minuten sudderen. Maak eventueel verder op smaak met peper. En eventueel nog wat Tamari. Laat afkoelen en voeg dan de Edelgistvlokken toe. Doe het vervolgens in de blender en maak er een smeuïg geheel van. Je zou het in kleine porties kunnen invriezen.
Ingrediënten
-
-
- 250 gram kippenlever
- 100 gram fijngesnipperde uien
- 50 gram boekweitgrutten*
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie of roomboter
- 100 gram oesterzwammen
- 4 gram kurkuma
- 4 gram kerrie
- 1 kippenbouillonblokje of anders zeezout naar smaak
- 100 ml water
- nog wat peper (en eventueel nog wat Tamari) naar smaak
- 1 volle eetlepel Edelgistvlokken
-
*Je kunt de Streekboer boekweitkorrels van Land van Ons ook gebruiken. In dat geval is het aan te raden deze eerst even in de blender te doen.
100% antibiotica-vrije kip. Rijke en voedzame kippenlevers, perfect voor paté of als een luxe bijgerecht. Kippenlevers * oktober 9th, 2024
Op voorraad