Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Bereiding
- Schil de bietjes en kook of stoom ze gaar. Je kunt ze ook koken in de schil en de schil er na het afkoelen, onder de kraan, afwrijven.
- Schaaf ze fijn.
- Doe de sinaasappelrasp, de honing en het citroengras door de geraspte bieten.
- Hak de noten grof en meng het hennepzaad erdoor. Leg op 4 of 5 bordjes een handje groene blaadjes (en eventueel de quinoa*).
- Leg het rodebietenmengsel in een serveerring erbovenop en druk stevig aan.
- Doe vervolgens een kwart of een vijfde van het pistachemengsel in de serveerring en druk nogmaals stevig aan.
- Verwijder de serveerring en maak zo ook de volgende tartaartjes.
- Schenk vlak voor het opdienen de dressing erover.
- Als je het er niet zo feestelijk uit wilt laten zien, kun je de ingrediënten natuurlijk ook gewoon als een salade opdienen.
- Strooi de noten er dan pas op het laatst over en laat de groene blaadjes eventueel achterwege. Dan is het ook een perfecte meeneemsalade! Lekker als voorafje of als lunchsalade met een voedzaam soepje.
Ingrediënten
- 500 gram gekookte en afgekoelde
rode bietjes - rasp van 1 biologische sinaasappel
- 1 koffielepel honing, een paar druppels stevia of een beetje
kokosbloesemsuiker - 1 theelepel gemalen citroengras of laos.
- 50-75 gram grofgehakte pistache-, walnoot of cashewnoten
- wat groene blaadjes (veld)sla,
- spinazie of postelein
*Eventueel kun je het ook opdienen
op een bedje van gekookte quinoa.
Voor de dressing:
- sap van 1 biologische sinaasappel
- 2 eetlepels koolzaadolie
- 1 a 2 eetlepels (appel)azijn of rode balsamico azijn
- 1 flinke teen knoflook
- een paar draaien peper en zout
Imkerij Kuipers
€8,29
100% pure honing uit Nederland. Dat proef je en dat kun je ook zien als de honing bij jou de kans krijgt lang te staan. Alleen echt pure honing die niet sterk verhit is geweest kristaliseerd namelijk na verloop van tijd. Kristallisatie van honing is eigenlijk de eindfase van de versuikering van de honing. Zet [...]
Op voorraad
Ik heb afgelopen vrijdag deze bietentartaar gemaakt, voor onszelf en 2 vrienden die kwamen eten. We waren allevier erg enthousiast over dit heerlijke gerecht! En op een mooi bordje met verse verschillende groene blaadjes, ziet het er prachtig uit!