Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Bereiding

Bodem:

Meng voor het deeg alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg dan het water en de olie toe en kneed het deeg goed door. Doe in een kom met een doek erover en zet die – bij voorkeur – minimaal 12 uur* weg op kamertemperatuur. Kneed het deeg opnieuw. Bestrooi je keukenblad met meel en maak van het deeg met een deegroller een mooie ronde, egale lap. Doe bakpapier in je quichevormen en leg het deeg erin. Zorg dat de zijkanten met deeg bekleed zijn. Bak de quiche ‘blind’** een half uur op 140 graden. Verwijder het bakpapier en de kralen/bonen en laat afkoelen. Doe dan de vulling erin. Zie hieronder.

* Minder tijd of geen zin om een eigen bodem te maken? Je kunt de wachttijd ook verkorten of kiezen voor kant-en-klaar bladerdeeg, volkoren/bio is dan de beste optie.

** Leg een bakpapier over je deeg en vul de vorm met keramische kralen of rauwe bonen erin zodat de bodem niet kan rijzen.

Vulling:

Als de bodem in de oven zit, kun je aan de vulling beginnen.Schil en snijd de pastinaak en ui en snijd fijn. Pel de knoflook en snijd ook fijn. Fruit dit aan in een koekenpan in flink wat olijf- of kokosolie en voeg alle specerijen toe. Voeg dan de rode kool en de sinaasappelrasp toe. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat specerijen toe. Zorg dat je de rode kool en de rode bieten goed laat uitlekken. Druk het vocht uit de rode kool met de bolle kant van een lepel en dep de rode bieten droog. Snijd de rode bieten in plakken en bekleed de bodem van je quiche met 250 gram rode biet. Leg het pastinaak/ui/rode kool mengsel op de bieten en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Verbrokkel daarover ongeveer 2/3 van de feta. Klop de eieren los en en voeg hier het zout en de peper & sinaasappelrasp aan toe. Giet het eimengsel over je quiche en verdeel het egaal over je taart. Het zal langzaam in de quiche zakken. Dek af met nogmaals 250 gram rode bietenplakjes. Zet het in de oven en bak het in circa 35-40 minuten in de oven op 140 graden. Prik er nog even met een cocktailprikker in om zeker te weten dat je quiche gaar is. Voeg na de baktijd de noten, zaden, pitten en de rest van de feta toe en laat nog even in de oven nagaren.

Ingrediënten

voor 6-8 personen

Bodem:

  • 250 gram volkoren meel (Ik gebruikte gelijke delen haver-, boekweit-, gerst-, rogge- en Emmerkorn meel) *
  • 5-6 gram zeezout
  • 4-5 gram (zuurdesem)gist gedroogd
  • 140-150  ml warm water
  • 30-35 ml olijfolie

Vulling:Schermafbeelding Om ..

  • 200 gram pastinaak
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • flinke scheut olijfolie
  • ½ theelepel kruidnagel gemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 500-600 gram uitgelekte rode kool met appeltjes
  • 500 gram gekookte rode biet (250 in plakjes op de bodem, 250 om de bovenkant mee te bedekken)*
  • 4 eieren
  • Rasp van 1 bio sinaasappel
  • 300 gram Feta
  • Ca. 7 gram Keltisch zeezout en een paar draaien peper uit de molen
  • 100 gram noten, pitten, zaden om te garneren

* Liever zonder gluten? Ik maak deze bodem ook vaak van 50% haver- en 50% boekweitmeel. Voeg dan wel nog ca. 8 gram psylliumvezel toe.

Een reactie op “Rineke’s Recept: Rode kool en bieten quiche

Geef een reactie

whatsapp knop