Van een kletsnatte lente tot bijna 30 graden eind juni. Wat betekent het natte voorjaar voor onze fruit- en groentetelers en wat voor gevolgen heeft dat voor de producten? We deden een belrondje.

Jaap Wilman van Broersma State uit Engwierum heeft de eerste aardappelen al uit de grond. De aardappelen moesten echter vaak bespoten worden. De meest gevreesde ziekte bij de teelt van aardappelen is Phytophthora, een schimmel die de gehele plant aantast. Zieke aardappels moeten zo snel mogelijk verwijderd worden omdat ze anders nog meer aardappels besmetten. Het is een schimmel dus de ziekte gedijd uitermate goed bij regen. Vandaar dat het dit jaar een extra grote plaag is. Jaap vertelt dat zijn biologische buurman van hele stukken het loof al heeft dood gebrand. Biologische boeren kunnen niet tegen de ziekte spuiten.

Jan Pieter van der Plaats van It Griene Strân (bio) in Workum heeft de aardappelen pas laat gepoot. Hij hoopt op deze manier achter de phytophthora uitbraken aan te zijn. Wel vreest hij alsnog dat de aardappelopbrengst dit jaar mager is.

Schermafbeelding Om ..
Aardappelziekte in de plant

Ondertussen heeft Daan Trimpe van Kwekerij Trimpe in Koudum de eerste aardappels ook al gerooid. Daan teelt kleinschaliger. Begin april stopte hij de eerste aardappels in de grond. Daan hoeft niet met de trekker door het land, met de hand verwijdert hij zieke planten. Daardoor is hij er tijdig bij om een plaag de kop in te drukken. Wel raakte Daan dit jaar door de nattigheid een groot deel van de bloemkolenoogst kwijt.

Willem Teun van Natuurtuin ‘t Hummelhûs in Oudehorne merkt dat er een stuk minder van de tuin komt. Willem Teun heeft met name last van ongedierte. Het gebrek aan vorst in de winter zorgt ervoor dat bijvoorbeeld slakkeneitjes niet zijn doodgevroren en wel allemaal uitkomen. Die zitten in de aardpeer en komen ‘s nachts massaal uit. Zo is een groot gedeelte van de boerenkooloogst verloren gegaan.

Jelmer
Jelmer en zoon tijdens het plukken

Cornelia van Fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek zag het eerste deel van de kersenoogst verdwijnen doordat de kersen massaal knapten door de regen. Daar is het gelukkig bij gebleven. De kersenbomen die onder een overkapping staan, ontspringen die dans en de rest van de fruitbomen lijken het ook goed te doen.

Jelmer Albada van Gaast’sperges is tot nu best tevreden over de oogst van zijn biologische aardbeien. Een kwetsbaar product telen op de volle grond is sowieso een uitdaging. Maar daar heeft Jelmer bewust voor gekozen. Door dat de aardbeien op ruggetjes staan, worden de plant iets minder nat. Daar hebben de aardbeien baat bij gehad de afgelopen weken. Daarnaast heeft Jelmer een uitschuifbare tunnelkas gemaakt. Wanneer er de hele dag regen wordt voorspeld, schuift Jelmer de kas over de planten. Zo raken de aardbeien niet beschadigd. Komt de zon weer tevoorschijn, dan moet de kas snel worden weggehaald anders verbranden de aardbeien in de kas. Het komt nauwkeurig en je moet er moeite voor doen. Maar dan krijg je ook een mooi product!

 

Een reactie op “Van de regen in de drup: Hoe overleefden onze boeren het natte voorjaar?

Geef een reactie

whatsapp knop