Ik sprak met Mareike van Fork Ranger. Samen met haar compagnon zijn ze samen feitelijk grote fans van Streekboer. Helaas wonen ze niet in het Noorden, dus zijn ze geen klant. Maar hun inzet voor de duurzame korte keten in de meer algemene zin van het woord is enorm! Ik had een leuk gesprek met […]
Rabarber en asperges zijn van die typische producten waarvan we alleen genieten in het seizoen. Heel fijn! Gek dat we dat met veel producten juist niet meer doen hè! De vraag en het antwoord van deze week gaan over tot wanneer het seizoen van rabarber eigenlijk is. Als je de natuurwetten volgt loopt het seizoen […]
Van mijn eigen nichtje krijg ik een receptidee! Destijds was ze bij ons kind aan huis en at ze geregeld met ons mee. Omdat ze zich graag en goed als de benjamin gedroeg, sloeg de kleuter haar armen strak over elkaar als mijn moeder als toetje met de rabarbermoes aankwam die we door de […]
Hoe zit dat nou met de glazen zuivelflessen en potten? Hoe schoon moeten die zijn, en moeten we ze met of zonder dop inleveren? Het korte antwoord: Onze boeren ontvangen de flessen graag zo schoon terug als wanneer je ze zelf nog zou willen gebruiken. Schoongemaakt in de vaatwasser of met een handwasje. De metalen […]
Een heel toepasselijk recept kreeg ik deze week van Esther. Ze wist het niet eens, maar het sluit naadloos aan op de vraag van deze week die gaat over flessen en doppen. De doppen gaan uiteraard niet in het recept maar de yoghurt die in de fles zit wel! Wildplukken Esther houdt zelf heel erg […]
De situatie: Ik heb een dag gewerkt, ben hongerig en op weg naar huis. De kinderen hebben al bij opa en oma warm gegeten, manlief eet altijd warm op zee (op de boot waarop hij werkt). Wat zal ik zelf eens gaan eten? Zal ik even snel langs de supermarkt rijden voor een maaltijdsalade? Het […]
‘Ik denk graag met jullie mee, wij hebben het er thuis ook vaak over. “Hoe moet je als korte keten initiatief ontwikkelen? Moeten ‘we’ inzetten op kant-en-klaar of juist op pakketten? Of moeten we het houden bij de losse producten?’ Karel en Merel zijn trouwe klanten van het eerste uur. Wat zo leuk aan ze […]
Uit het archief haal ik een herinnering en een verhaal op over een Moederdagervaring. Als je een winkel hebt, zie je heel duidelijk meerdere kanten aan deze dag: sowieso de commerciële, maar daar doel ik nu niet eens op. Ik doel op de moeders met maar dus ook vooral zonder kinderen. Er zijn sowieso heel […]
Een vraag die steeds weer blijft terugkomen, zeker ook bij nieuwe klanten is: Is De Streekboer een sympathiek initiatief waar je eens in de twee weken een groentetas koopt of is het een volwaardig alternatief voor jouw weekboodschappen? We hopen natuurlijk op het laatste, want wie goed kijkt, ziet dat alle boeren samen een […]
Samen met Keuken van Groningen openden we een pop-up restaurant. Ster van de avond was Mieke van biologisch-dynamisch melkveebedrijf WaddenMax. Ze vertelt over het bedrijf, biologisch-dynamisch en zuivel maken. Hebben koeien last van hittestress? Hoe zit dat nu met preparaten maken bij biologisch-dynamische boeren? Hoeveel biologisch-dynamische boeren zijn er nu eigenlijk in Nederland? (Hint: nog […]