Deze week reisde De Streekboer af naar Echtenerbrug om bij varkensboer Jaap Frerichs te kijken. De producten van Jaap zijn nog niet zo heel lang verkrijgbaar bij De Streekboer en daarom namen wij deze week een kijkje op zijn bedrijf! Bij aankomst op het bedrijf werd al gauw duidelijk dat de varkens van Jaap niet […]
Met windkracht zes reizen we af naar Koudum. Hier ontmoeten we Daan Trimpe en zijn dochtertje Liz. Daan is deze week onze Boer van de week. Hij runt het enige overgebleven tuinbouwbedrijf in Koudum, waar onder andere het bekende ‘Koudumer Beantsje’ wordt geteeld. Daarnaast teelt Kwekerij Trimpe ook bloemkool, spinazie, bietjes, rabarber, spruitjes en meer! […]
Ga voedselverspilling tegen met deze drie handige tips. Maandag 4 februari kopte de NOS dat we jaarlijks een rij vrachtwagens van hier tot Spanje vol voedsel weggooien. Maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel verdwijnt in de prullenbak. Niet alleen consumenten dragen hier aan bij, maar ook supermarkten, horeca en andere instellingen. Bij […]
Het zijn rare seizoenen, de winter begon uiterst nat en eindigde met de Siberische beer. Geen optimale condities voor de boeren, waar je eerst het land niet op kon omdat je dreigde weg te zakken, kon je vervolgens geen spade in de grond zetten door de vorst. Vol smart wachtten zij op het voorjaar en […]
Eindelijk is het zover, mijn onderzoek is klaar! Sommigen van jullie hebben het vast wel gemerkt: tijdens mijn stage het afgelopen halfjaar heb ik een onderzoek gedaan naar de voordelen van streekproducten. Daarbij heb ik gekeken naar wat jullie als klanten hierover weten, maar juist ook naar wat er (nog) niet zo bekend is. Het […]
Vóór de lokale voedselrevolutie In de huidige voedselmarkt is kwaliteit vaak ondergeschikt aan kwantiteit, wordt te weinig rekening gehouden met behoud van de natuur en zijn de winsten oneerlijk verdeeld. Dit moet en kan anders. Wij geloven dat verandering in het systeem begint bij een lokale voedselrevolutie. Daarom hebben wij de Streekboer Familie opgericht. Bedrijven, […]
Een transparante informatiestroom over boeren en producten is belangrijk voor het creëren van een eerlijke voedselmarkt. Hierbij willen wij het verhaal over melk vertellen. Het product dat bijna ieder huishouden wel in de (koel)kast heeft staan. Het is een product die gebruikt wordt tijdens het ontbijt, mengen met jouw favoriete granen, bakt er lekkere pannenkoeken […]
De Streekboer nodigt gastbloggers uit hun expertise te delen met De Streekboer Community. Nynke van Middelaar van Longevitypraktijk Bewust met Nynke uit Scharnegoutum trapt af met een drieluik over voeding. Vandaag deel 1: suiker. Internisten trekken aan de noodrem. Reden: teveel mensen vragen om een maagverkleining. Teveel mensen hebben obesitas, suikerziekte, hoge bloeddruk en andere problemen […]
De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik steeds extremer word. Of het komt door meer dan een jaar De Streekboer of simpelweg door meer structuur in mijn leven: ik weet het niet. Feit is dat wat begon met bewuster consumeren door (een deel van) mijn boodschappen te doen bij De Streekboer, op dit […]
Koning Winter stelt ons het tweede jaar op rij weer voor een grote uitdaging. Het aanbod aan verse groenten wordt schraler en stiekem wachten wij, als organisatie, met smart op het moment dat er weer meer verse groenten geoogst kunnen worden. Men wil nu eenmaal het hele jaar door een gevarieerd groenteaanbod. Tenminste, dat is wat […]