We hebben weer een podcast opgenomen. Deze keer bij Kleikracht in Winsum, leveranciers van de lekkerste biologische boerenkaas. Gaat Kleikracht ook veganistische kaas maken? Zit er verschil in receptuur tussen een jonge en een oude kaas? Wat is het verschil tussen drijfmest en vaste mest? Wat maakt de boerderij van Martin Wiersema duurzaam? Je komt […]
Hoe snoei je een fruitboom? Van november tot maart is de perfect tijd om een fruitboom te snoeien. Maar welke takken knip je van jouw appelboom af en wat laat je staan? Je leert het met behulp van deze video!
Wat vinden wij van de boerenprotesten? Een vraag die we regelmatig krijgen. Ook een vraag met veel nuances. Alleen te beantwoorden als we je meenemen in de geschiedenis. Want feitenkennis is onontbeerlijk als je stelling wilt innemen in een complexe situatie. Waar we nu vaak de mist ingaan, is dat we er een discussie van […]
Jippie, er zijn spelvlokken die gemalen zijn door molen ‘t Lam en ingepakt door Agnes! Mooi, dan koop ik ook bananen. Dit is niet echt lokaal verder hoor, zegt ze er grinnikend bij. Maar wel vet lekker. We krijgen steeds meer recepten van mensen die omgebouwd zijn naar Noord-Nederlandse varianten, met af en toe de […]
“Koffie kan toch nooit uit Leek komen? Doen jullie nu ook al aan greenwashing?” De vrager heeft een kritische toon als hij met het pak koffie in zijn hand staat. Ik snap natuurlijk gelijk waar hij op doelt. Want koffiebonen (wat eigenlijk de zaden zijn) kunnen niet groeien in Nederland, laat staan in Noord-Nederland. Dus […]
We hebben weer een podcast opgenomen. Deze keer bij Bioschuur in Meeden, de leverancier van onze heerlijke biologische eieren. Wist je dat een biologisch eidooier minder donker van kleur is dan een dat van een scharrelei? De reden is ook wel vrij bizar, we behandelen het in de podcast. Heb je ooit gehoord van een […]
Anouk deelt een recept van Yvette van Boven dat ze wat vrij vertaald heeft naar een Streekboer recept. Doet ze heel vaak. Haar vriend knipoogt buiten haar gezichtsveld naar mij: Niet vaak, zeg maar rustig ALTIJD. Het krantenknipsel met het recept laat ze achter. Zo pakt ze het zelf aan: Kan op de parmezaan na […]
We worden gebeld en we krijgen mail. Zijn de eieren van onze boeren wel PFAS-vrij? De vraag is eigenlijk of het PFAS-gehalte in de eieren onder de norm zit die is toegestaan… In deze tijd een haast logische vraag, want in de eitjes van hobbykippen door het hele land, ook in Friesland, is PFAS gevonden […]
Via Linked-In, Facebook en via de mail worden we getagd en krijgen we berichtjes. Er zijn 50.000 kilo biologische wortelen bij een boer in Zuid-Holland afgekeurd. Of wij ze ook gaan redden. Twee weken later: Stefan zoekt een afnemer voor 50.000 te kleine en misvormde zoete aardappels. Daar kan De Streekboer toch wel wat mee? […]
Theda en Bertus zijn klanten van het eerste uur. Als Bertus vlak na kerst zijn boodschappen komt halen in de Blokhuispoort en even moet wachten ziet hij een groep studenten. Ze worden rondgeleid en hij ziet zijn kans schoon: ‘Van welke opleiding zijn jullie?’ Hoor ik hem vragen. ‘Van de de Hotelschool’, zegt een jongedame. […]