De tweewekelijkse nieuwsbrief van Monique aan Sandra
Hoi Sandra,
Oh, wat fijn wat je schreef vorige week!
Want het is hier zo’n dingetje joh. Weet je wat het is. Bij jullie komen de flessen anoniem terug. Bij ons niet. Je kijkt de ‘dader’ vriendelijk maar wel recht in de ogen als je ze vertelt dat de flessen niet schoon genoeg zijn om hergebruikt te kunnen worden…
Mensen doen echt hun best en hebben geen weet van het werk dat de zuivelaars moeten verrichten om de flessen, geheel voedselveilig, weer te kunnen gebruiken. En dat dat echt niet kan met hele permaculturen in de flessen…
Tja, we maken er altijd maar een grapje van, want het is best een beetje lullig om je klant ‘de les te lezen…’
Maar omdat ik het Durkje en Geertje echt niet kan aandoen zeg ik het toch wel, met iets van een grapje in de hoop dat het mij vergeven wordt.
Het ergste proberen wij dan hier zelf nog weg te werken. Maar resten die al weken de kans hebben gekregen om alle soorten micro-organismen te laten ontstaan laten zich in een simpel afwasje dat wij hier kunnen doen ook niet meer zo makkelijk verwijderen…
En bovendien is het ook voor ons ook niet perse gezond om groene plantjes in het afwaswater tegen te komen die daar lekker baantjes aan het trekken zijn…
Afijn, fijn dus dat je het verhaal gedeeld hebt want veel mensen weten het gewoon niet en het is in een druk en vol leven al een hele prestatie om überhaupt aan die lege flessen te denken. Dus daarom toch: hulde alom aan iedereen die op deze manier zorgt voor minder plastic-afval. Door ook nog eens gelijk om te spoelen en, als dat kan, de vaatwasser in te zetten zijn we helemaal goed bezig!
Enne, de meeste flessen komen wél schoon terug natuurlijk.
Maar toch, het kost energie om ze weer ready for re-use te maken. Dus ook hoog tijd om heel veel meer hernieuwbare energie op te wekken zodat de milieu impact ook via die weg kleiner en kleiner wordt.
Alles haakt maar weer eens in elkaar. Wist je dat we van de provincie Fryslân een kleine subsidie hebben gekregen om een handboek te schrijven? In dat handboek komen praktische handvatten om een binnenstad circulair te maken. We zijn bijvoorbeeld nu al met Van Hall studenten bezig om ze te laten berekenen hoe een volledige binnenstad nul op de meter zou kunnen krijgen. Een ambitieuze vraag die echt niet zo 1,2,3 te beantwoorden blijkt maar er wordt nu flink op gestudeerd. Zo leuk en waardevol om dat allemaal naast de winkel te mogen doen en te begeleiden.
Volgende week is het de week van de circulaire economie. Daar schreef ik vorige week al een blogje over dat ik hier nu ook graag nog eens deel. De komende jaren zijn we druk doende, als het aan ons ligt, om de economie weer op te starten. En dat doen we dan vanzelfsprekend gelijk maar helemaal circulair. ;-.
En dan nu nog even iets heel anders!
Recepten van Hutsieflutsie maaltijden (wat dus geen recepten zijn maar gewoon probeersel die meestal goed uitvallen 😉 )
Want ik wil nog heel graag mijn challange delen. Ik wil zelf zo veel mogelijk alleen maar uit onze eigen winkel eten. Vooral nu in de lastigste manden. Niet dogmatisch alleen maar knagen op een enkele overgebleven winterwortel. Nee, gewoon eens kijken hoe ver ik kom en er achter komen wat ik echt niet kan missen van verder weg. Want wij geloven niet zo in dogma’s. De dingen in het leven mogen gaan zoals ze gaan. De vorm ligt niet vast de richting wel enigszins. Nou ja zoiets dus. Lees maar als je het leuk vindt. Want ik word er helemaal filosofisch van als ik nog verder door ga. 😉
Voor nu een fijne zondag en tot snel maar weer.
Liefs Monique
Monique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.