Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Egbert Ter Veen van Geitenhouderij Ter Veen in Dorkwerd.
Het is oktober, sinds Egbert ter Veen verbonden is als leverancier aan De Streekboer is dat bij ons Boktober. Samen met Egbert gebruiken we deze maand om aandacht te vragen voor het vlees van geitenbokjes. Veel kom je dit vlees niet tegen in Nederland, maar als je van de smaak van lamsvlees houdt dan moet je dit zéker eens proberen.
Vorige week mailde Egbert zijn aanbieding voor deze maand en vroeg of ik langskwam. Na een paar dagen thuiswerken had ik wel zin in een uitje. Zo reed ik maandag richting Dorkwerd bij Groningen voor het verhaal van Egbert én om de boerderij met zijn geliefde geitjes van dichtbij te bekijken.
Onder de rook van Groningen staat de boerderij van Egbert zijn ouders. Vanuit de huiskamer zie je de skyline van de stad. Aan de andere kant waan je je buiten, en zie je alleen hier en daar wat boerderijen. Egbert was 8 toen hij met zijn ouders verhuisde naar Dorkwerd. Zij boerden niet, maar zochten een plek om buitenaf te wonen.
Als kind wil hij al graag boer worden en hij vertelt over zijn eerste geitjes. Er is ruimte rond het huis en van de vader van een vriendje, die beheerder is van de kinderboerderij in het stadspark, krijgt hij twee dwerggeitjes. Vanaf dat moment zijn er niet veel dagen in het leven van Egbert die hij zonder zijn geliefde dieren doorbrengt.
De dwerggeiten worden ingeruild voor melkgeiten als Egbert 14 jaar is. Vanaf dan houdt hij schapen en geiten in wisselende samenstelling. Inmiddels, 20 jaar later, lopen er zo’n 120 dieren rond. Stukjes land worden in de buurt gepacht en daarnaast werkt Egbert samen met Terra Groningen. Zijn geitenbokjes lopen over de voormalige vloeivelden en kunnen zo op een natuurlijke manier de bermen, dijken en een stuk bos beheren. De dieren leven als familie bij elkaar in de kudde. De jongen blijven ca. 12 weken bij hun moeder waarna Egbert de dames blijft melken. Van deze rauwe melk maakt hij kaas, de geitenkaas heeft een natuurlijke korst, een specifieke smaak, en is inmiddels bekend in de wijde omtrek van Dorkwerd.
In het kleine winkeltje waar je als klant van De Streekboer op donderdag je bestelling kan ophalen, worden naast kaas en vlees ook eitjes verkocht van de kippen. In het land scharrelen de kippetjes achter de geiten aan. Naast de boerderij ligt de moestuin die wordt bemest door twee varkentjes. Zij genieten weer van de wei die overblijft bij het maken van de kaas. Op deze manier zorgt Egbert er met zijn dieren voor dat de kringloop op zijn boerderij weer rond is.
Voor thuis krijg ik nog een droge worst mee. Zo kan ik nog even nagenieten van het enthousiaste verhaal en de mooie plek van Egbert.