Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week neemt Sandra het stokje eenmalig van haar over. Zij bezocht Mole ‘t Lam in Woudsend.

Maandagochtend stond Dieuwke in de Corona-teststraat om vervolgens 48 uur in thuis-isolatie op de uitslag te moeten wachten (negatief gelukkig). Helaas moest ze daardoor haar vaste maandagmiddag bezoek aan de boer afzeggen. Gelukkig ging ikzelf afgelopen donderdag met cameraploeg op bezoek bij Mole ‘t Lâm in Woudsend. Niet alleen zijn ze sinds deze week afhaalpunt, ook leveren ze al jaren meel van de molen aan ons. Tijd voor een gesprekje, een weekaanbieding én een heerlijk recept dus!
De personen achter Mole ‘t Lam zijn Marion en Cees Notenboom en Agnes Bolhuis. Eerstgenoemden vormen het molenaarsechtpaar. Cees staat in de molen en Marion bestiert de naastgelegen winkel. Agnes is de rots in de branding voor alles wat er verder nog komt kijken bij het proces tussen malen en verkoop.
Marion en Cees zijn begin jaren negentig (toen ben ik geboren…😅!) als eerste molenaars van Noord-Nederland overgestapt op het biologisch malen van meel. Een logische stap voor hen was om de granen dan ook zoveel mogelijk uit de regio te halen. De rogge komt van de Farmily uit Harich, het spelt van de familie Havenga uit Kloosterburen, de tarwe van de familie van Zanten uit Garmerwolde en tegenwoordig ook van de familie Sipma uit Engwierum.
De molen zelf ligt vol met zakken meel. “Wat veel” roept ik uit. “Wel nee joh, er ligt momenteel juist weinig, het meeste ligt in Wetsinge” wordt mij verteld. Cees maalt de meest gemalen granen – tarwe en spelt in Wetsinge. De kleinere partijen worden gemalen in Woudsend.
Waarom is het belangrijk jouw meel en brood te kopen in plaats van hetgeen uit de fabriek komt vraagt de cameraploeg van Foodhub die een opname aan het maken is voor het RaboFoodForward programma. “In de fabriek wordt alles een eenheidsworst” zegt Cees. “De zemel van de ene partij wordt bij het bloem van de andere partij gegooid en andersom. Bij ons niet. De partij blijft bij elkaar. Dit maakt de uitdaging voor bakkers om er een brood van te bakken wel groter. Ze moeten echt gevoel voor bakken hebben omdat de consistentie afhankelijk is van de kwaliteit van de partij. Meel vanuit de fabriek is altijd hetzelfde.” De molenaar is de sleutel in het kort en transparant houden van de broodketen. Dat is me na het bezoek wel duidelijk. Bovendien is het prachtig dat op deze manier een prachtig stukje Nederlandse cultuur beter bewaard blijft.
Ow ja… en wil je nog weten waarom een molenaar nooit zwart draagt? Bezoek de molen dan maar eens en je komt er heel snel achter… 😉
Hierbij nog het recept voor een heerlijke appeltaart.
Ingrediënten:
de appeltaartmix van Mole ‘t Lam
– 50 gram suiker
– 225 gram boter
– 50 gram rozijnen
Bereiding:
– Verwarm de over voor op 200 graden.
– Zorg ervoor dat de boter uit de koeling komt maar wel al soepel is
– Vet het bakblik in met boter
– Doe de mix, de boter en 3/4 van het geklutste ei in een kom en kneed het tot een homogene massa. Maak hiervan een bol
– Schil de appels en snijd ze in stukjes
– Meng de appelstukjes, rozijnen, suiker en kaneel
– Bekleed de vorm met een deel van het deeg
– Rol de rest van het deeg uit en snijd er reepjes van
– Stop de vulling in de bakblik en leeg de reepjes deeg er in een ruitvorm op
– Bestrijk het deeg met ei
– Bak de taart in 60 minuten af

Geef een reactie

whatsapp knop