In de jaren negentig verhuisden Co en Marion Bakx naar Frieschepalen. Daar hielden ze jarenlang in drie stallen kippen. In 2006 voerden ze flinke aanpassingen in de bedrijfsvoering door. Zo ontstond De Kromhoekster Kip.
Het doel van Co en Marion was een gezondere kip die geen antibiotica nodig heeft. Co en Marion wisten dit te bewerkstelligen door onder andere zelf het voer en de mineralen in het drinkwater van de kippen te gaan samenstellen. Hierdoor wordt sinds 2008 op het hele bedrijf geen antibiotica meer gebruikt. Daarnaast krijgt de kip meer ruimte en tijd om te groeien. De Kromhoekster Kip wordt 25% langer gehouden dan de reguliere kip. Daarnaast houden ze ook 26% minder kippen per vierkante meter dan wordt gedaan bij de reguliere vleeskuikens.
De Kromhoekster Kippen scharrelen niet buiten rond. De keuze hiervoor is bewust gemaakt. Als de kippen naar buiten kunnen, is de omgeving van de kip niet meer te controleren. Buiten de stal kunnen de kippen in aanraking komen met allerlei zaken waardoor ze ziek of besmet kunnen raken. Dit is niet goed voor de kip, maar kan ook gevolgen hebben voor het vlees dat verkocht wordt en kan de voedselveiligheid in het geding brengen. Dit is precies wat men met De Kromhoekster Kip wil voorkomen. De Kromhoekster Kippen scharrelen rond in één van de vijf stallen. De kippen kunnen vrij rondscharrelen in de stal. De vloer is voorzien van strooisel en er staan luzernebaaltjes in de stal. Het voer en drinkwater is in de gehele stal beschikbaar. De stallen zijn voorzien van zuiver daglicht.
Wil je zelf eens komen kijken? Je bent van harte welkom! De Kromhoekster Kip opende in 2017 een compleet vernieuwde boerderijwinkel met kijkstal. Zo kun je zelf zien hoe de kippen rondscharrelen.