Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Het seizoen van de bladgroenten staat weer voor de deur, wat een feest! Hierbij een knalrecept om het seizoen in te luiden.
Bereiding
Verhit de olie in een ruime pan, voeg de uien en knoflook toe en fruit een paar minuten. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten, met uitzondering van de paddenstoelen en creme fraiche toe, samen met het water. Breng de soep aan de kook, draai de warmtebron lager en laat de soep zachtjes 15 minuten koken. Verhit in de tussentijd een scheutje olie in een koekenpan, voeg de oesterzwammen/Shitake toe en bak een paar minuten. Pureer de soep met een staafmixer.* Als de soep te dun is, kun je eventueel wat boekweitmeel mee pureren. Proef de soep of het lekker op smaak is, voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Voeg dan de gebakken oesterzwammen toe en schep de soep in kommen. Strooi er kiemen, edelgistvlokken of tarwekiemen over.
Tip: vind je dat de soep nog iets zilter mag? Voeg dan op het laatst wat zeekraalzilt of wat groene pesto toe.
Ingrediënten
- 2 flinke uien
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel roomboter/Ghee of een beetje olijfolie
- 3 biologische kruidenbouillonblokjes
- peper uit de molen
- 1400 ml water
- ca. 200 gram diepvries (of verse) doperwten of tuinbonen
- 450 gram bio spinazie*
- 1 eetlepel gemalen rozemarijn of zeer fijn gesneden verse rozemarijn.
- 1 dessertlepel dragon (of een pluk verse, fijngesneden), anders lavas of een beetje zeesla
- ca. 75 gram verse oesterzwammen/Shiitake (of anders ca. 20 gram gedroogde , die laten weken in heet water)
- eventueel 2 eetlepels crème fraise.
- eventueel wat boekweitmeel als je de soep wilt binden.
* in het seizoen is het natuurlijk veel lekkerder om verse spinazie te gebruiken. Voeg deze pas in de laatste minuut aan je soep toe voor je deze pureert.