Berend, zijn vrouw Ytje-Akfe en zus Jantje en zwager Hendrik zijn de vierde generatie ambachtelijke broodbakkers. De hele familie Bolhuis heeft het bakkersbloed door haar aderen stromen.
Sinds 1963 is de familie Bolhuis in het bezit van de bakkerij in Jubbega. Er wordt nu 19 jaar op ecologische wijze geproduceerd. Berend ging op zoek naar alternatieven om suiker en kleurstof te vervangen. Toen 19 jaar geleden een aantal boeren een producent zochten die op een duurzame manier hun producten wilde verwerken, had hij daar wel belang bij. Eerst werd hij door sommige mensen voor gek verklaard en vonden ze hem een ‘wollensokken-figuur’, maar tegenwoordig ziet men dat toch anders.
In de bakkerij worden alleen pure ingrediënten gebruikt, zonder toevoegingen. Waar andere bakkerijen nog wel eens gebruik maken van aangeleverde, kant en klare mixen, worden hier alle grondenstoffen zelf gemixt. Daarnaast worden de ingrediënten zoveel mogelijk in de regio geproduceerd.
Inmiddels is Bolhuisbrood en begrip in de regio. Er zijn maar weinig bakkers die de kunst van het biologisch broodbakken beheersen. Brood zonder kunstmatige toevoegingen is in het begin vaak even wennen. Daarna wil je niet meer anders.