De brief van Monique aan mij
Zeg dat wel, dat er veel gebeurt in de wereld. Om eerlijk te zijn; het is haast niet bij te houden. En welk standpunt moet je innemen? En welk standpunt moet je al dan niet ventileren als je wilt laten zien dat je voor een inclusieve samenleving bent?
Het is voor ons, en voor jullie is dat niet anders, totaal vanzelfsprekend dat dat zo is… Ik snap dus heel goed dat jullie op zwart zijn gegaan. Maar hopelijk inspireren wij mensen sowieso om inclusief te leven met wat we doen?
In al het gedruis van Covid-19, de demonstraties en/of een combi van die twee, moest ik steeds vaker aan de hele kleinschalige tuinen denken die met permacultuur bezig zijn.
De één gaat er verder in dan de ander maar ze hebben allemaal als overeenkomst dat ze de ecologische grenzen respecteren en accepteren en daarbinnen zorgen voor verrassend divers, lekker en vitaal voedsel. En dat ook nog eens allemaal zonder die ecologische balans te verstoren… Dat is toch eigenlijk oneindig inspirerend?!
Sommige leveranciers zeggen zelfs als wij iets bestellen: ‘ik zal zien of de tuin het al kan geven”. Met andere woorden, wij zijn niet de baas. Met gepaste nederigheid mogen wij genieten van de grote diversiteit die ons geboden wordt.
Daar kun je volgens mij, kijkend naar de huidige catastrofe (zo kunnen we het toch wel noemen langzamerhand?????) waar de wereld in is beland, heel erg veel van leren.
In de natuur kun je heel goed zien dat juist bij de gratie van de diversiteit voor elk onderdeel de optimale situatie ontstaat. Ik heb nog nooit een boom de baas zien spelen in het bos over een struikje. Of een klimplant arrogant zien doen tegen waar hij of zij op mag klimmen. Zolang wij mensen ons er maar niet mee bemoeien. Zodra wij op het toneel komen gaat het mis. Dan gaan wij onkruid wieden, de regie voeren wat waar mag of zelfs moet groeien en wat waar uitgeroeid moet worden. Hoe bizar eigenlijk als je er over nadenkt toch? En dat is volgens mij ook precies wat er nu in de wereld aan de hand is…
De strijd tussen landen onderling, wie doet het beter en wie maakt fouten… De angst die regeert voor de dood. Demonstraties die al dan niet volgens het zogenaamde nieuwe normaal verlopen. Demonstraties die erg genoeg nodig zijn omdat er op misselijkmakende wijze misbruik van macht is gemaakt.
In mijn ogen is het daarom meer dan hoog tijd om het verstand te gebruiken en het hart te volgen. Ik heb het al veel vaker gezegd, en ja.. ik val in herhalingen. Maar omdat ik de situatie waarin de samenleving zich bevindt steeds gekker vind worden, vermoed ik toch echt dat we ons standpunt best nog vaker mogen herhalen.
Helemaal aan het begin van de crisis, op 13 maart, schreef ik gelijk al over de kansen die ik zag ontstaan. Er zullen echt heel veel meer tuinders moeten komen die de natuur als leidraad nemen. Niet een paar om leuk langs te fietsen in het weekend, nee ik bedoel echt heel erg veel meer zodat er ook veel werkgelegenheid uit voort komt.
Iedereen mag mij voor idealist, dromer en naïeveling verklaren. Wij laten in de winkel zien dat je elke dag kunt beginnen met het leven waarvan je droomt. Gewoon door de dingen te doen die nu al wél kunnen en je niet tegen laten houden door de beren op de weg die je mogelijk tegenhouden. Dat blijken toch meestal knuffelberen te zijn!
Dus laat iedereen maar over elkaar heen buitelen in de hiërarchische systemen over welk vraagstuk dan ook, dan gaan wij ondertussen met de mensen die er zin in hebben alvast aan de wederopbouw beginnen. 😉
In dat kader heeft een klant van ons een huis-, tuin- en keukenonderzoek gedaan naar schuursponsjes! Ze had gezien dat wij hier zelfs twee alternatieven voor hebben (van Mefrouws eco-shop en van Stichting Takkenwijven) omdat de bekende gekleurde sponsjes onbedoeld heel veel microplastics in ons afvalwater brengen. Lees HIER het hele verhaal.
Nou, voor nu wens ik je weer een mooie en duurzame week!
Liefs Monique
Monique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.